
Dün akşamki Grammy töreninde ödülleri silip süpüren İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve besteci Adele aday olduğu altı kategorinin üçünde "Rolling in the Deep" ile yarıştı ancak albümün ağlatan hiti "Someone Like You" neredeyse ikonik bir statüye ulaştı.
Peki bu şarkının büyüsü nereden geliyordu? Araştırmacılar, kültüre ve kişisel tecrübelere göre farkılılıklar olmasına rağmen müzikteki bazı karakteristiklerin dinleyicinin duyguları üzerinde ciddi duygusal değişiklikler yarattığını gözlemledi.
BEYİNDEKİ DİĞER RAKİP SİNYALLERİ BLOKE EDİYOR
Wall Street Journal'ın haberine göre, kalpten söylenen şarkı sözleri ve güçlü bir ses birleştiğinde beyne başka hiçbir zevk sinyali gitmiyor.
İngiliz psikolog John Sloboda 20 yıl önce basit bir deney yaptı ve müzikseverlerden dinledikleri şarkılarda onları ağlatan ya da tüylerini diken diken eden yani fiziksel reaksiyona sebep olan bölümleri sordu.
ÖNCE GERİLİM YARATIYOR ARDINDAN GÖZYAŞLARI GELİYOR
Deneklerin listelediği 20 bölüm arasından 18'inde 'appoggiatura'ya (notanın yanına eklenen ufak nota) rastlandı. Konuyla ilgili olarak 2007'de araştırma yapan University of British Columbia'dan Martin Guhn da Türkçe'de 'çarpma' adıyla geçen nota süslemesinin dinleyicide duygusallığa neden olduğunu tespit etti.
Bilim bu durumu şöyle açıklıyor: Notalar beklenen melodiye geldiğinde, duygusal gerginlik ortadan kalkıyor ve dinleyici kendini iyi hissetmeye başlıyor, bu anda ürperti azalıyor. Bir melodide çarpmaların üst üste gelmesiyle birlikteyse bir gerilim ve sonunda duygusal boşalma gerçekleşiyor. Bu da daha kuvvetli bir tepkiye sebep oluyor ve göz yaşları akmaya başlıyor.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış