Filistin , Birleşmiş Milletler 'de (BM ) üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazandığı oylamada 138 ülke evet, 9 ülke hayır oyu kullanırken, 41 ülke ise çekimser kaldı. Çekimser kalan devletler arasında Bosna-Hersek de var.
ÜÇLÜ DEVLET BAŞKANLIĞI KONSEYİ'NİN SIRP ÜYESİ VETO ETTİ
Çekimser kalan Bosna-Hersek, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Radmanoviç'in veto etmesi nedeniyle Filistin'in "BM'ye üye olmayan gözlemci ülke" statüsü başvurusuna destek vermeyeceğini günler öncesinden açıklamıştı.
Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp Başkanı Neboyşa Radmanoviç, Konsey'in Hırvat üyesi Jelyko Komşiç ve Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Filistin 'in "BM'ye üye olmayan gözlemci ülke" statüsü başvurusunu destekleme konusunda uzlaşma sağlayamadıklarını açıklamıştı.
ÇEKİMSER KALINMASI BOSNALI MÜSLÜMANLARI ÜZDÜ
Bosna-Hersek'te bilindiği gibi, ülke bir bütünü oluşturan üç etnik gruba ev sahipliği yapıyor: Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar. Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi'yle de ülkedeki üç etnik grup temsil ediliyor. Ülkede resmi olmayan rakamlara göre 2 milyon Boşnak, 1 milyon Sırp ve 800 bin de Hırvat yaşıyor.
Ancak Konsey başkanı Sırp olduğu için, Boşnaklar ve Hırvatlar ne kadar itiraz etseler de başkanın sözü geçerli sayılıyor. Dolayısıyla Bosna-Hersek'in, Konsey Başkanı Neboyşa Radmanoviç'in veto etmesiyle Filistin oylamasında çekimser kalması, Bosnalı Müslümanları oldukça üzdü.
ÜÇ ÜYENİN KARAR ÜZERİNDE UZLAŞMASI GEREKİYOR
Boşnak üye Bakir İzzetbegoviç ve Hırvat üye Jelyko Komşiç'in Filistin'in BM'ye yapacağı başvuru konusunda olumlu yönde oy kullandığını ifade eden Sırp üye Radmanoviç, "Lehte iki oy olmasına rağmen Bosna-Hersek Anayasası gereği bu karar geçersizdir. Söz konusu dış politikayken her üç üyenin karar üzerinde uzlaşması gerek" demişti.
Böylece, Bosna-Hersek'in, Filistin'in Birleşmiş Milletler 'de 29 Kasım'da yapacağı "üye olmayan gözlemci ülke" statüsü başvurusuna destek vermeyeceği günler öncesinden kesinleşmişti.
BOSNALI SIRPLAR'IN İSRAİL İLE ÖZEL İLİŞKİLERİ VAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Davos Zirvesi sırasında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e tepki göstermesinin ardından İsrail ile ilişkileri geliştirmeye başlayan Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Kudüs ve Tel Aviv'i ziyaret etmişti.
Dodik'in bu ziyaretine karşı İsrail Dışişleri Bakanı Liberman da Bosna Sırp Cumhuriyeti adlı otonom yapının en büyük kenti Banya Luka'yı ziyaret etti ve "devlet olmamasına rağmen" Bosna Sırp Cumhuriyeti ile stratejik işbirliği yaptı. Bosna-Hersek Devlet yetkilileri ise bu işbirliğine sert tepki göstermişti.
İsrail Dışişleri Bakanı Liberman, 14 Mayıs 2011 tarihinde Bosna-Hersek'e düzenlediği ziyaretin resmi programının ardından, tatilinin bir kısmını Banya Luka kentinde geçirmişti.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış