Bursa'da, Osman Gazi'nin Tophane'deki türbesinin önünde bulunan ve Osmanlı'ya hakaret ettiği iddia edilen Şehitlik Anıtı kaldırıldı.
Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlar'ın şehirden kovulması sırasında Hacıvat Köprüsü yakınlarında şehit olan Bursalı 14 askerin hatırasına dikilen ve kitabesinde Osmanlı Devleti'ni bir işgalci kuvveti gibi gösterildiği iddia edilen Şehitlik Anıtı, Büyük Birlik Partisi Bursa İl Başkanlığı'nın girişimleriyle, Cumhurbaşkanlığı'nın onay vermesi üzerine kaldırıldı.
"OSMANLI İKTİDARI SON BULARAK.."
Anıtın sökülmesi Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılırken, kitabenin Bursa Müzesi'ne kaldırılacağı bildirildi.
Anıtın üzerindeki kitabede Osmanlıca 'Burada yatan askerlerin şehit düştükleri muharebe öyle muazzam bir zaferle nihayet bulmuştur ki, neticesinde Bursa ikinci defa fethedilmiş ve kadim Osmanlı hükümeti nihayet bularak yerine Hükümet-i Cumhuriyetimiz teessüs etmiştir. Bu şehitler bu eserlerin abide-i mefharetidir. Mukaddes ruhlarına fatiha. 19 Muharrem 1341-11 Eylül 1338' ifadeleri yer alıyordu.
OSMANLI VE TÜRKLER SAVAŞMIŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR
BBP İl Başkanı Ömer Ünsal, "Bu abidenin buradan kaldırılması için 40 yıldır çaba gösterdik. Kitabedeki o ibare bizi hep rahatsız etti. Atalarımızı, toplumu rahatsız etti. Sanki Osmanlı'yla Türkler savaşmış gibi bir anlaşılıyordu. Eğer bir anıt yapılacaksa bu Tophane'de Osmangazi Türbesi'nin bitişiğinde değil, 14 askerimizin şehit olduğu Hacivat Köprüsü'nde yapılmalıdır" diye konuştu.
Tophane'de Osmangazi Türbesi'nin bitişiğindeki Şehitler Anıtı, Kurtuluş Savaşı sırasında, Bursa Yunanlılardan kurtarılırken 11 Eylül 1922'de şehit olan 14 asker için dikilmiş ve anıt dört köşeli bir kaide üzerine bir mermi şeklinde yerleştirilmişti.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış