Issık Gölü bölgesindeki tatil merkezi Çolpon Ata kentindeki 7 bin seyirci kapasiteli hipodromda gerçekleştirilen ve göçebe topluluklarının milli spor geleneklerini geliştirmeyi ve tanıtmayı amaçlayan 1. Dünya Göçebe Oyunları açılışını Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev yaptı.
ERDOĞAN'IN MESAJI DEV EKRANDA GÖSTERİLDİ
Atambayev’in evsahipliğini yaptığı töreni Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kudret Bülbül ile Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç'ın yanı sıra çok sayıda davetli izledi. Açılışın başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj dev ekranlarda gösterildi.
Atambayev, açılış konuşmasında, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (TDİK) üyeleri Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanına oyunların Kırgızistan’da düzenlenmesine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.
"GÖÇEBE HAYATININ GÜCÜ, DOĞAYA BAĞLILIKTIR"
Dünya Göçebe Oyunları'nın halkların dostluk ve birliğini güçlendireceğine işaret eden Atambayev, şöyle konuştu:
"Geçen yüzyıllarda haritadan bir çok devlet silindi. Bir çok halk yok oldu. Fakat, göçebe medeniyeti yaşamaya devam ediyor. Göçebe hayatının gücü, değişen dünyada doğaya bağlılığıdır. Göçebe halkları daima geçmişine saygı gösterirlerdi. Atalarını hatırlarlar. Kırgızların manevi gücü Manas’tır. Bunun gibi büyük kahramanlar her halkta bulunmaktadır. Bizim tarihimiz eski taş şehirlere yansımasa da bizim tarihimiz insanlarımızın yüreğinde ve hatıralarında yaşıyor."
Oyunların açılışında hipodrom ile gölün arasındaki kıyı kenarında yer alan sahnede milli Kırgız kıyafetli genç kızların dans gösterisine, sahne arkasında kurulan beş farklı boyuttaki piramit ekranlarında göçebe yaşam kültürü, Kırgızların tarihçi ve edebiyatçılarının resimlerinin yanı sıra spor geleneklerin üç boyutlu videoları eşlik etti.
Dans gösterilerinin yanı sıra gecede, göçebe toplulukların yaşam biçimleri, yaşam mücadelesini anlatan sunumlar yapıldı. Daha sonra gençler oyunlara katılan ülkelerin bayraklarını taşıdı. Kırgızistan spor grubu kafilesinin başında Cumhurbaşkanı Atambayev yürüdü.
Oyunlara en kalabalık spor grubuyla başta Kırgızistan, Türkiye ve Kazakistan’ın katıldığı dikkati çekti.
Kırgız ulusal marşının okunmasının ardından havai fişek gösterileri yapıldı.
GELENEKSEL TÜRK SPORLARI YAPILACAK
Hipodromda, "Ruh Ordo" Kültür Merkezi'nde ve 200 geleneksel Kırgız çadırının kurulduğu Kırçın adlı yaylada yarından itibaren kök börü (oğlak kapmaca), Kırgız güreşi, alış (güreş), oodarış (at sırtında güreş), at çabış, corgo salış (rahvanlı koşu), kız kuumay (kız kovalamacası), kunan cabış (uzun mesafeli at koşusu), toguz korgool (dokuz taş kumalak oyunu) yarışmaları yapılacak.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış