AA

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları sabah saatlerinde açıklandı.

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından da Türkiye'de birinci olanlar da belli oldu.

Birinci olan ve başarılarıyla ailelerinin göğsünü kabartan öğrenciler, bu sürece nasıl hazırlandıklarını anlattı.

Bu isimlerden Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın Alan Yeterlilik Testleri oturumunda sayısal Türkiye birincisi olan Arda Taşdemir, sonucunu değerlendirdi ve Malatya'yı da etkileyen deprem nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiklerini anlattı.

Başarısının sırrını anlattı

Taşdemir, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremler nedeniyle eğitimini Elazığ'da Cemil Meriç Fen Lisesi'nde tamamladı.

Geçirdiği zorlu süreçlere rağmen başarılı olan Taşdemir, hedefi hakkında açıklamalarda bulundu.

Üniversiteleri araştıracağını söyleyen Taşdemir,"Önce üniversiteleri araştıracağım öyle gideceğim ama hep çocukluğumdan beri hayalim İTÜ ama yine de üniversiteleri araştırıp son kararı öyle vereceğim." diye konuştu.

"Eksiklerimi anlayıp üzerine gittim"

Başarısının sırrı hakkında da açıklamada bulunan Taşdemir, "Üniversite sınavı özelinde anlatacak olursam eksiklerini anlayıp üzerine gitme diyebilirim. (Sınava girecek öğrenciler) Öncelikle girdikleri sınavı iyi analiz etsinler, eksiklerinin üzerine gitsinler ve psikolojilerini olabildiğince sağlam tutmaya çalışsınlar." ifadesini kullandı.

"Çok çalıştım"

2024-YKS-AYT sözel alanda 559,19 puan alan Fatih Emre Düzcan ise çok çalıştığını belirtti. Sonucun sürpriz olduğunu belirten Düzcan, ders çalışmayı hep çok sevdiğinden bahsetti.

Herkesin aynı mutluluğu yaşamasını istediğini de söyleyen Düzcan, süreci nasıl geçirdiğine ilişkin de,"Yorulduğum zaman ve bırakmak istediğim zamanlar oldu. Her zaman ailem, okulum ve arkadaşlarım bana destek oldu.

"Hedefim hukuk"

Bu süreci atlatmamı sağladı. Zorlu bir süreçti. Güzel bir şekilde tamamladığımı düşünüyorum. Hedefim hukuk fakültesini kazanıp ülkeme iyi bir vatandaş ve insan olarak bir hukukçu olarak hizmet etmek." ifadelerini kullandı.

Başarısını eksik gördüğü alanlara yoğunlaşmaya borçlu

YKS, AYT oturumunda sayısalda Türkiye 4'üncüsü olan Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi mezunu Ayşe Tuğçe Tepe, başarısını eksik gördüğü alanlara yoğunlaşmaya borçlu olduğunu söyledi.

"Derse oturunca 2-3 saat çalıştım, çok mola vermedim"

YKS'nin AYT oturumunda sayısalda 498,36419 puan alarak Türkiye 4'üncüsü olmayı başaran Tepe, ders çalışırken mola vermediğini söyledi.

Derse oturunca 2-3 saat çalıştım. Sürekli araya molalar koyunca ben çalışamıyordum ve odaklanamıyordum. Herkesin metodu farklı ama benimki bu. Saatlerce ara vermeden çalıştım.

Arada mola oluyor ama 3 saatte bir. Evden seslerden çok rahatız oluyordum. Etüt merkezine gittiğimde seslere alışmaya başladım. Sesli ortamda da çalışmam gerektiğini anladım. Özelikle sabahları kahve içmeden ders çalışamıyordum.

"Sınava odaklandım"

Anne ve babam bu süreçte sıkıntılarımı çekti onlara gerçekten çok teşekkür ederim. Sınava başlayınca biraz heyecanlandım ama sonra odaklandım. Yapabildiğim kadar soruyu çözmeye çalıştım. Sınav sonucunun ilk öğrenince arkadaşları aradım onların sonucunu merak ettim. Annem babam benden daha çok sevindi. Tercih olarak mühendisliği istiyorum ama daha tam karar vermedim.

İstediği üniversiteyi de açıkladı

Üniversite olarak da Boğaziçi veya Koç üniversitelerini düşünüyorum. Son olarak öğrenci arkadaşlara en büyük tavsiyem sakın vazgeçmeyin ve sürekli çalışın. Eksikliklerinizin üzerine yoğunlaşın. Benim sosyalde eksiğim vardı ona yoğunlaştım ve ful çektim. Zor diye bir şey yok yeter ki istekli olun.

"Sınava çok iyi hazırlandım"

YKS, Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) Türkiye birincisi olan Süleyman Mete Genç, bilgisayar mühendisliği okumak istediğini söyledi. Sonucun açıklanmasının ardından büyük sevinç yaşayan Genç, sınava çok iyi hazırlandığını şu söylerle aktardı:

Her gün çalışıyordum, hiç bırakmadım. Her gün de okula geliyordum. Onun dışında çok da bir şey yapmadım. Ailem iyi yapacağımı biliyordu, o yüzden çok da üstüme baskı yapmadılar.

"Ankara'da bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum"

Bu da beni rahatlattı ve daha da iyi yapmamı sağladı. Sınav sonucu açıklandığında uyuyordum. Bir anda hocamız aradı. Çok şaşırdım. Sonra sonucuma baktım çok mutlu oldum. Ankara'da bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum."

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)