Fethullah Gülen Amerikan dergisine konuştu

Fethullah Gülen Amerikan dergisine konuştu

Fethullah Gülen, ABD'nin ünlü dergisi The Atlantic'e özel bir röportaj verdi. Jamie Tarabay imzalı röportajda Fethullah Gülen'in Türkiye'ye dönmediğine yönelik sorulara cevap da var.

İLK KEZ ÖZELEŞTİRİ

Sizi seven çok insan var ama birçok insan da sizden çekiniyor. Bazıları Türkiye'ye dönmenizi istiyor bazılarının korkuları ise sizin oraya gitme ihtimaliniz.

Bu tarz kutuplaşmış davranışlara, bakış açılarına neden olan ne ilk ne de son insan benim. Tarih boyunca doğruya taraf olanlar engellerle ve husumetle karşı karşıya kalmıştır, buna peygamberler dahil.

İNSANLARA KENDİMİZİ İYİ ANLATAMADIK

Duruma bakıldığında belki kendimizi iyi temsil edemedik veya insanlara kendimizi düzgün bir şekilde açıklayamadık diyebiliriz. Bunu ifade sadedinde şunu söyleyebiliriz: "Eğer onlara bizde endişe edilecek hiçbir şey olmadığını açık bir şekilde gösterebilseydik onlar da bize karşı husumet beslemeyecekti."Dünya genelinde tüm toplumlar paranoya yaşıyor. Türkiye'deki insanlar da bundan etkinlenmiş durumda. Biz her bir olumsuz düşünce veya şüpheyi bertaraf edecek şekilde hareket etmeli, bu şekilde davranmalıyız. Ayrıca şunu kabul etmeliyiz ki bazı insanların geçmişten gelen bazı yerleşik tutumları var ve bu değişmez. Yani her insan tarafından aynı derecede sevilmek ve beğenilmek mümkün değil.

Neden Pennsylvania'da kalmayı tercih ettiniz?

DÖNÜŞÜMÜ İSTİSMAR ETMEK İSTEYEN ÇEVRELER VAR

Türkiye'ye dönmeme hukuki bir engel yok ancak dönüşümün Türkiye'de büyük zorluklarla elde edilen demokratik kazanımları tersine çevirmek için fırsat kollayan bazı çevreler tarafından kullanılacağı endişesini taşıyorum. Türkiye'deki durumu da olumsuz hale getirmek, idareyi daha zor durumda bırakma ihtimali var. Hem ülkemiz için, hem çok geniş alanlı kendini hissettiren bir hareketin geleceği için o mevzuda fedakarlıkta bulunmak lazım. Daüssıla zehirini zembereğini içmek lazım, ama katlanmak lazım. Dolayısıyla, her ne kadar Türkiye'ye dönmeyi çok arzu etsem de bu endişelerim izale oluncaya kadar dönmeyi düşünmüyorum.

UZAKTA OLUNCA RAHATSIZ EDİCİ ŞEYLERDEN DAHA AZ ETKİLENİYORUM

Diğer bir husus da, hakkımda yapılan mesnetsiz ve yanlış yayınlarda bir çok iftira ve karalamalara maruz kaldım, bunların pek çoğunu hukuki yollarla tekzip ve tashih etmek için hukuki yollara başvurdum. Burada ise bu tür rahatsız edici şeylerden uzakta olmam sebebiyle daha az etkileniyorum diyebilirim. Burayı daha asude buluyorum.