Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2, Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden Türkiye saati ile 18.12'de uzaya fırlatıldı.
Uydu ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK Uzay'da düzenlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Org. Nejdet Özel'in Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün de canlı bağlantı ile katıldığı bir törenle uzaya gönderildi.
ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM
Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada 'Göktürk 2 adını verdiğimiz yerli uydumuz uzaya fırlatıldı. Biz de uydumuzun fırlatma aracından başarıyla ayrıldığını gördük. 1 saat sonra Norveç'teki istasyondan ilk sinyali alacağız. Ankara'daki yer istasyonundan da 21.30 civarı ilk sinyali alacağız. Yüzde 80'in üzerinde yerli üretim olan bu uyduyu inşa eden bilim insanları ve mühendislere şükranlarımı sunuyorum.' dedi.
TARİHİ BİR AN
Başbakan 'Bugün Türkiye için miletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke olduğumuzun da somut ispatı oldu. Şu anda kendi uydusunu imal edebilen 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz' dedi.
YÖRÜNGESİNE ULAŞTI
Erdoğan konuşmasını yaptığı sırada Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2'nin dünyadan 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine ulaştığı bildirildi.
GÖKTÜRK-2
TUŞAŞ ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Göktürk-2, Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif uydusu unvanına sahip. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olan ve 140 milyon lira bütçeli proje kapsamında yapımına 2007 yılında başlanan uydu, 2.5 metreye kadar çözünürlük kapasitesine sahip olacak; dünya çevresini 98 dakikada turlayabilecek olan uydudan tek seferde 600 kilometrelik şeridin görüntüsü indirilebilecek.
İLK SİNYAL ALINDI
Uzaya gönderilen Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydusu Göktürk-2'den ilk sinyalin saat 19.39'da Norveç Trömso'dan alındığı bildirildi.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış