FETÖ'cüler için sosyal çevre kriteri
Ajanslar

f

Savcılık, ‘yapılanma ile mensuplarının bağının ortaya konulmasının oldukça zor olması gerekçesiyle şüpheliler hakkında sosyal çevre araştırması’ yapılmasını gündemine aldı.

SOSYAL ÇEVRE BİLGİSİYLE 2 ÜYE İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Darbe girişiminin ardından AYM üyeleri Alparslan Altan ve Erdal Tercan ‘FETÖ/PDY üyesi’ oldukları gerekçesiyle tutuklandı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da ‘anılan yapı ile ilgileri olduğuna dair sosyal çevre bilgisi ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin zaman içinde oluşan ortak kanaatleri’ dikkate alarak 2 üyesini ihraç etti. AYM’nin kararındaki ‘sosyal çevre’ vurgusu FETÖ soruşturmalarını sürdüren savcılara örnek oldu.

POLİS ARAŞTIRACAK

Savcılık “örgüt yöneticileri ve üyelerinin faaliyetlerini gizlilik esasıyla yürüttükleri, gizliliği sağlayacak haberleşme yöntemleri kullandıkları, üyelerinin çoğunun kod isim kullandığı, üyelerin kendilerini farklı sosyal gruplara aitmiş gibi gösterme gayreti içinde oldukları, bu nedenle yapılanma ile üyelerinin bağının ortaya konulmasının oldukça zor olduğu” gerekçesiyle, AYM’nin kararında vurgu yaptığı ‘sosyal çevre araştırmasını’ yapma kararı aldı. Alınan bilgilere göre, savcılığın talimatıyla kolluk kuvvetleri şüphelilerin, çevrelerinde nasıl tanındığına ilişkin araştırma yapacak, sosyal medya hesaplarını inceleyecek, savcılığa rapor sunacak.

BUGÜNE KADAR TÜRK HUKUK SİSTEMİNDE UYGULANMAMIŞTI

Savcılık kaynakları, ‘sosyal çevre araştırmasının’ bugüne kadar Türk hukuk sisteminde uygulanan bir yöntem olmadığına dikkat çekerek, “Şüphelilerin ‘sosyal çevre araştırması’ Alman hukukunda uygulanan bir yöntemdir. Özellikle Nazilerin yargılanmaları sırasında bu yönteme sık sık başvuruldu. Kapalı ve gizliliğin egemen olduğu örgütlere yönelik soruşturmalarda bu sistem uygulanarak, sonuç alınması mümkün” değerlendirilmesi yaptı.