FETÖ'nün 'ana darbe' davasındaki hapis cezaları onandı
AA

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 17 Nisan 2018'de karara bağlanan FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe" davasında, 14 sanığa verilen hapis cezalarına ilişkin yapılan istinaf başvurularını karara bağladı.

Ceza dairesi, tutuklu sanıkların bu hallerinin de devamını kararlaştırdı. Bu kararıyla, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe" davasında, tüm sanıklara verilen hapis cezaları onanmış oldu.

FETÖ'nün 'ana darbe' davasındaki hapis cezaları onandı

'ANA DARBE' DAVASININ GEÇMİŞİ

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Abdullah Tayyip Olçok, Erol Olçok, İlhan Varank'ın aralarında bulunduğu 87 kişinin şehit olduğu olaylara ilişkin açılan İstanbul'daki "ana darbe" davasında, Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın da bulunduğu 172 kişi ve kurum da katılan olarak yer alıyordu.

EROL OLÇOK VE OĞLUNU ŞEHİT EDENLERE 87'ŞER KEZ MÜEBBET

Mahkeme heyeti, sanıklar Muzaffer Düzenli, Eyyüp Gürler, Fethi Alpay, Murat Yanık ve Özkan Aydoğdu'ya, Erol Olçok ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da aralarında bulunduğu 87 kişinin ölümünden sorumlu oldukları gerekçesiyle "nitelikli kasten öldürmeye azmettirme" suçundan da 87'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Mahkeme heyeti, sanıkların bu cezalarında hiçbir indirim uygulamayarak, tutukluluk hallerinin de devamına hükmetmişti. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar eski Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Kurmay Binbaşı Murat Yanık ve Kurmay Albay Muzaffer Düzenli'ye ayrıca "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "gece vakti konut dokunulmazlığının ihlali", "gece vakti iş yeri dokunulmazlığının ihlali", "hava ve kara ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" ve "haberleşmenin engellenmesi" suçlarından 115 yıl 10'ar ay hapis cezası vermişti.

KÖPRÜLERİ, HAVALİMANINI İŞGAL EDEN SANIKLAR

Mahkeme heyeti, ayrıca sanıklar eski Kurmay Albay Mehmet Kapan ve Kurmay Yarbay Fatih Karakaya'ya, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet köprülerini işgal ettikleri, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı da işgal teşebbüsünde bulundukları gerekçesiyle, "kara ve hava ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" suçlarından 12'şer yıl hapis cezası vermişti.

Sanık Kurmay Yarbay Şakir Çınar da Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gerçekleşen eylemine yönelik "hava ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)