Yurt genelinde FETÖ'den gözaltı ve tutuklamalar
AA

Bu hafta başında Fetullahçı Terör Örgütü'ne finans desteği sağladıkları gerekçesi ile gözaltına alınan 42 iş adamından 8'i, emniyetteki sorgularının tamamlanmasının ardından, bugün adliye sevk edildi.

Adliyeye sevk edilen zanlılardan 3'ü tutuklanırken, 5'i de adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı konularak, serbest bırakıldı.

ANTALYA'DA ESKİ KAYMAKAM TUTUKLANDI

Antalya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında, eski Aksu Kaymakamı Süleyman Erdoğan gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanlığınca daha önce görevden uzaklaştırılan Kaymakam Erdoğan, polis ekiplerince yakalandı.

Antalya Emniyet Müdürlüğüne götürülen zanlı Erdoğan'ın ifade işlemleri sürüyor.

ADİL ÖKSÜZ'ÜN KAYINPEDERİ TUTUKLANDI

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün, darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan, ancak savcılığın itirazıyla yeniden gözaltına alınan kayınpederi Cevat Yıldırım tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Cevat Yıldırım'ın adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakılması üzerine, Akyazı Cumhuriyet Başsavcılığı, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulundu.

İtirazı kabul eden hakimlik, Cevat Yıldırım'ın yakalanmasına karar verdi. Akyazı İlçe Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınan Yıldırım, Sakarya Adliyesine getirildi.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince sorgulanan Yıldırım tutuklandı.

Ankara'daki Akıncı Üssü'nde gözaltına alındıktan sonra salıverilen FETÖ'nün sözde "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün kayınpederi Cevat Yıldırım ve kayınvalidesi Hatice Yıldırım, gözaltına alınmış, ancak Sakarya'da çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakılmıştı.

Adil Öksüz'ün Sakarya'ya gelirken kullandığı "34 SIR 49" plakalı otomobili, Akyazı ilçesinde oturan kayınpederinin evinin garajında bulunmuştu.

UŞAK

Uşak Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Ogranize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından sürdürülen FETÖ/PDY operasyonu kapsamında gözaltına alınan Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi iken FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, açığa alınan Doç.Dr. Mehmet Emin Yüksekkaya, iş adamları Ali Demirhindi, Serkant Dönmez ile infaz koruma memuru Ömer Ercan emniyetteki sorgularından sonra adliyeye sevk edildi.

Cumhuriyet Savcısı'na ifade veren şüpheliler, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Mahkeme, Yüksekkaya, Demirhindi, Dönmez ve Ercan hakkında, "Silahlı terör örgütüne üye olma'', "Terör örgütüne yardım" suçları nedeniyle tutuklama kararı verdi.

Zanlılar cezaevine gönderilirken, Yüksekkaya'nın Uşak Üniversitesi'nde örgütlenmeden sorumlu olduğu, iş adamları Demirhindi ve Dönmez'in de örgüt adına iş dünyasından  "Himmet" topladıkları iddia edildi.

DENİZLİ

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakılan, ancak savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) çalışanı 9 kişiden 7'si tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ'nün PAÜ'deki yapılanmasına yönelik, 2 Ağustos'ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve 11 Ağustos'ta adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 9 kişi, savcılığın itirazı üzerine tekrar gözaltına alındı.

Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Aralarında PAÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Kenan Çoyan'ın da bulunduğu 7 kişi tutuklandı, 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

AYDIN

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığında yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Efeler Belediyesinde görevli bazı kişilere yönelik operasyon düzenlendi.

Operasyonda, "örgüte üye olmak ve finansal destek sağlamak" iddiasıyla Efeler Belediye Başkan Yardımcısı Dinçer'in de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.

Zanlıların evlerinde arama yapıldı.

ORDU

Ordu Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında 3. ve 4. sınıf emniyet müdürleri ile komiser ve komiser yardımcılarının bulunduğu 32 polisten 7'sinin emniyetteki işlemleri tamamladı.

Daha sonra Ordu Adliyesine sevk edilen 7 komiserden 6'sı tutuklanırken, 1'i adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

6 zanlı işlemlerinin ardından Efirli Cezaevine gönderildi.

İZMİR

HSYK tarafından açığa alınarak haklarında kovuşturma izni verilen ve gözaltına alınan savcılar Fatih Genç, Mehmet Can Akyol, Mehmet Yılmaz ve Mehmet Togay, hakimler Mustafa Cengiz, Orhan Yavuz Okur, Züleyha Eroğlu ve Üzeyir Tosun, savcılıktaki ifade verme işlemlerinin ardından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Savcılar Genç, Akyol, Yılmaz, Togay ile hakimler Cengiz, Okur, Eroğlu tutuklandı. Hakim Tosun ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İzmir'de, FETÖ soruşturması kapsamında 648 savcı ve hakimin HSYK tarafından açığa alınarak haklarında kovuşturma izni verilmesi üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte görev yapan bazı savcı ve hakimler hakkında gözaltı talimatı vermiş, İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "silahlı FETÖ üyesi olduğu" suçlamasıyla hakkında gözaltı kararı verilen savcılardan Fatih Genç'i evinde yakalayarak emniyete getirmişti.

İzmir'de bir dönem "özel yetkili" olarak görev yapan savcı Fatih Genç, FETÖ/PDY örgütünün yönlendirmesiyle bazı asker ve bürokratların tasfiyesi amacıyla kasıtlı usulsüzlükler yapılarak oluşturulduğu iddia edilen, "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" (İzmir'deki Askeri Casusluk) soruşturmasını açmış, içinde muvazzaf askerlerin de yer aldığı 357 sanık hakkında iddianame hazırlamıştı.

Genç, ayrıca, İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da yargılandığı ve beraat ettiği "nitelikli dolandırıcılık", ile "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk" gibi davalarla ilgili de soruşturmayı yürütmüştü. Bu davaların beraatle sonuçlanmasının ardından, soruşturmayı sürdürenler hakkında "sahte delil üreterek kumpas kurma" iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Genç'in, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığında görevliyken gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın da ifadesini aldığı, Rahip Santoro cinayeti soruşturmasında da görev yaptığı belirtilmişti.

Ekipler, İzmir Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Mehmet Yılmaz ve Mehmet Togay'ı da gözaltına alarak adliyedeki odalarında da arama yapmıştı.

Hakkında gözaltı kararı bulunan hakim Üzeyir Tosun ise İzmir Adliyesine gelerek teslim olmuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)