Kaddafi'yi vurmak için hazırlıklar tamam

Kaddafi'yi vurmak için hazırlıklar tamam

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi ilan ettiği ateşkesi bozduğunun ortaya çıkmasının ardından, Avrupa'daki NATO üslerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar çerçevesinde ciddi bir hareketlilik gözlemleniyor.

MÜDAHALE RESMEN BAŞLADI

Libya'ya yönelik askeri müdahale bugün resmen başladı. Fransa, savaş uçaklarının Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin isyancılara yönelik saldırılarını durdurmaya başladığını ve tanklara saldırmaya hazır olduğunu açıkladı.

Savaş uçakları Libya semalarında

LİBYA'YI HER AN VURABİLİRLER

Fransız uçakları Bingazi'de
Fransız televizyonu BFM: Fransız uçakları Bingazi üzerinde uçuyor

OBAMA: ABD Libya'yı vurmaya hazır

LİBYA İÇİN KİM NE DEDİ

CLINTON: Kaddafi korkunç şeyler yapabilir

KADDAFİ: PİŞMAN OLURSUNUZ

Başkent Trablus'ta sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Kaddafi, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron'a mesaj yolladığını belirterek, "Libya'ya müdahaleden pişman olursunuz. Libya sizin değil, Libyalılarındır" dedi. Muhaliflerin elindeki bölgelere askeri saldırıyı sonuna kadar müdafaa eden Kaddafi, Obama'ya, "bazılarının silahla ABD kentlerini ele geçirdiklerini görseydiniz ne yapardınız?" diye sordu.

NATO üslerinde hareketlilik

LİBYA İÇİN KRİTİK SAATLER

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile İngiltere Başbakanı Cameron, Fransa'nın başkenti Paris'te, Libya konusunda düzenlenecek olan geniş katılımlı toplantı öncesinde birararaya geliyor.
ABD'li bir yetkili, Nicholas Sarkozy, Hillary Clinton ve David Cameron'un Paris'teki geniş katılımlı toplantıdan 1 saat önce, TSİ 13.30'da biraraya geleceklerini belirtti. ABD, AB ve Arap Birliği üyesi ülkeler, Paris'te düzenlenen toplantıda, Muammer Kaddafi'ye bağlı askerlerin Libya'daki muhalif güçlere yönelik saldırısını durdurmak amacıyla BM'nin verdiği yetki uyarınca, bu ülkeye yapılacak askeri müdahale konusunda görüşmelerde bulunacak.

GÖZLER PARİS ZİRVESİNDE

BM Güvenlik Konseyi'nin sivilleri koruma amaçlı askeri müdahaleye yeşil ışık yakmasının ardından devam eden çatışmalar gözleri bugün Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacak zirveye çevirdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un yanı sıra Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un da katılacağı zirve, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Ligi'nden üst düzey temsilcilerini bir araya getirecek. Zirvede, BM Güvenlik Konseyi'nin kararının uygulanması ele alınacak. NATO temsilcileri de bugün Brüksel'de olağanüstü toplantı düzenliyor.

NATO ÜSLERİNDE HAREKETLİLİK

Uluslararası haber ajanslarına düşen fotoğraflarda, bugün İtalya'nın Sicilya bölgesinde bulunan Sigonella NATO askeri üssüne çok sayıda savaş uçağı iniş yaptığı ve saldırı hazırlıklarına hız verildiği görülüyor.

NATO'nun en üst düzey karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi bugün Libya gündemiyle olağanüstü toplandı. NATO yetkilileri, BM kararı çerçevesinde Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesine ilişkin askeri planları gözden geçiriyor.

OPERASYON İÇİN ÖN KOŞULLAR HAZIR

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen dün akşamki görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Libya'ya yönelik askeri bir operasyonun ön koşullarının oluştuğunu söyledi.

Rasmussen, "NATO, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararına destek olacak şekilde uygun eylemin gerçekleştirilmesine hazırlık planlamalarını tamamlamak üzeredir" dedi.

OPERASYON BU HAFTASONU OLABİLİR

Paris'te de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron'un yanı sıra AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı önemli bir zirve düzenleniyor.

Bugünkü yoğun diplomasi trafiğinin neticesinde Libya'ya bu hafta sonunda bir hava saldırısı düzenlenmesi kararının çıkması bekleniyor.

Associated Press ajansı, NATO askeri yetkililerinin, İtalya'nın yanı sıra Avrupa'daki diğer üslere de savaş uçağı, yakıt ikmali yapan uçaklar, helikopter ve izleme uçaklarının nasıl ve ne şekilde konuşlandırılacağı konusunu ele aldıklarını bildirdi.

NATO'NUN 200-300 UÇAĞI VAR

NATO'nun Libya üzerindeki uçuş yasağının Kaddafi yanlısı güçler tarafından ihlal edilmesi halinde müdahale edebileceği çok sayıda üs bulunuyor. Sigonella'nın yanı sıra Fransa'nın güneyindeki Istres ve Korsika'daki Ventiseri-Solenzara'nın kullanılması gündemde. Ayrıca ABD'ye ait USS Kearsarge savaş gemisi Akdeniz'de konuşlu bulunuyor.

Bununla birlikte, Cebelitarık'tan Yunanistan'a kadar uzanan NATO üsleri ile ABD ve Fransa'nın Akdeniz'deki savaş gemilerinden yönlendirilebilecek 200-300 civarı savaş uçağının olduğu belirtiliyor.

UÇAKSAVAR FÜZELERİ KORKUTUYOR

Dahası NATO'nun uçuş yasağını korumaya yönelik operasyonlarda ciddi bir deneyimi bulunuyor. NATO güçleri, 1990'ların başında Bosna'da ve 1999 yılında Kosova'da benzer operasyonlar düzenledi.

Uzmanlar, Libya'nın hava kuvvetlerinin elindeki uçakların teknik kapasitesi ve pilotlarının niteliklerinin NATO ile baş edebilecek düzeyde olmadığını vurguluyor. Tüm bu etkenler alt alta konduğunda NATO açısından düzenlenecek bir operasyonun sorunsuz geçeceği tahmin ediliyor.

Ancak NATO açısından esas endişe kaynağı Libya'nın elindeki uçaksavar füzeleri ile omuzdan ateşlenen kısa menzilli füzelerin etkisi. Kosova savaşı sırasında da Sırplar tarafından benzerleri kullanılan bu silahların NATO güçlerine ciddi kayıplar verebileceği uyarısı yapılıyor.