Hükümet ve genelkurmayın üzerine anlaşmak üzere olduğun tek tip askerlik sistemi en çok da 4 yıllık fakültelerden mezun olan ve olacakları düşündürmeye başladı..
Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın ‘'500 bin kişilik profesyonel Ordu'' açıklaması, TSK'da devam eden ‘'Profesyonel askerlik ile mecburi askerlikten oluşan karma bir sistem" çalışmalarını da yeniden gündeme getirdi.
TSK bu çerçevede, daha önce tümen-alay esasına dayalı olan kuvvet yapısını, tugay-tabur esasına çevirdi, subay ve astsubaylarına ek olarak uzman erbaş sistemini oluşturarak profesyonel orduya geçişte mesafe kaydetti.
Profesyonel ordu çalışmaları tamamlandığında Anayasa gereği zorunlu olan askerlik, tek tipe dönüşecek. Yedeksubaylık kaldırılacak. Herkes celp dönemlerindeki ihtiyaca göre 12 ya da 15 ay erlik yapacak. Yurt dışındakiler için dövizli askerlik devam ederken, yurt içinde ancak celp döneminde askere alınacak yükümlü sayısı, ihtiyaçtan fazla ise bedelli gündeme gelecek.
18 aylık uzun dönem
TSK'da bir süredir çalışmaları süren profesyonel ordu ve konsept değişikliği devam ediyor. Bunun ilk aşaması askerlik süresinin kısaltılması ve profesyonel ordu faaliyetleri oldu. 18 aylık uzun dönem askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 12 aya, 8 ay olan kısa dönem askerlik süresi de 6 aya indirildi.
Er ve erbaşlara bazı birliklerinde görev verilmiyor. Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma özel harekat taburları, 5'i Kara Kuvvetleri Komutanlığına, 1'i Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı komando tugayları, Sabit konuşlu iç güvenlik taburları ve Destek unsurlarının yüzde 80'i de artık profesyonellerden oluşuyor.
Eğirdir Dağ ve Komando Okul Komutanlığı'nın komuta seviyesi de Tuğgeneral'den Tümgeneral'e çıkarıldı. Komando tugaylarında görev alacak tüm profesyonel personel bu okulda eğitilecek. Profesyonel 6 komando tugayının her biri yaklaşık 1600 personelden oluşuyor. Güneydoğu'da iç güvenlik harekat bölgesindeki komando birliklerine de artık yedek subay gönderilmiyor.
Gazeteport
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış