Mısır'da Cuma Namazı sonrası dev miting

Mısır'da Cuma Namazı sonrası dev miting

Mısır'da Mübarek karşıtları "Veda Cuması" için Tahrir (Kurtuluş) Meydanı'nda toplanmaya başladı. Başkent Kahire'de Cuma namazının ardından düzenlenecek gösterilerde hedef yine en az 1 milyon kişi toplayarak, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e gözdağı vermek. Muhalif lider Baradey'in Mübarek'in iktidardan çekilmesi için verdiği süre de bugün sona eriyor.

SAAT 17:24 - AB liderleri reform çağrısında bulundu

AB liderleri Mısır yönetiminin "halkının özlemlerini baskıyla değil siyasi reformla karşılamasını" istedi.

AB liderlerinin bugün Brüksel'de toplanan zirveden sonra yayınladıkları ortak açıklamada, Mısır'da tüm tarafların itidalli hareket ederek daha fazla şiddetten kaçınması ve düzen içinde geniş tabanlı hükümete geçişin başlatılması çağrısı yapıldı.

SAAT 17:15 - Müslümanlar ve Hristiyanlar, el ele vererek cuma vaazını dinledi

El Cezire televizyonu, bugünü protesto gösterileri eşliğinde Tahrir meydanında geçiren Müslüman ve Hristiyanların, birlikte cuma vaazını dinlediğini ve namazdan sonra, gösterilerde ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldıklarını belirtti.

SAAT 17:11 - Eski ticaret bakanına seyahat yasağı

Mısır'ın eski ticaret bakanı Raşid Muhammed Raşid'e seyahat yasağı kondu.

Resmi haber ajansı Mena, savcılığın eski ticaret bakanının mal varlıklarını da dondurduğunu belirtti.

SAAT 15.29: Arbede çıktı

Tahrir meydanında Mübarek yandaşları ile karşıtları arasında arbede çıktı..

SAAT 15:15 - El Cezire'nin bürosuna saldırı

El Cezire televizyonunun Mısır'ın başkenti Kahire'deki bürosuna saldırı düzenlendi.

Televizyon, kimliği belirlenemeyen kişilerin büroya girdiğini ve buradaki bazı malzemeleri tahrip ettiğini duyurdu.

SAAT 14:40 - Müslüman Kardeşler: Süleyman ile diyaloğa hazırız

Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Bedi, Cumhurbaşkanı Mübarek'in iktidardan gitmesinden sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman ile diyaloğa hazır olduklarını bildirdi.

SAAT 14:37 - Cuma namazını kıldıran imam: Özgür doğduk, özgür yaşayacağız

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir meydanında bir milyondan fazla göstericinin toplandığı bildirildi. Cuma namazını kıldıran İmam Halid el Marakbi hutbesinde, "Özgür doğduk, özgür yaşayacağız. Zafere kadar sabırlı olmanızı istiyorum" dedi.

"Bizi temsil eden, taleplerimizi dile getiren bir partimiz yok. Müzakere etmek isteyen, buraya gelir, konuşuruz" diyen imam, cemaatle birlikte ölenler için gözyaşı döktü. Namaz sona erer ermez toplananlar Cumhurbaşkanı Mübarek için "defol, defol" sloganları attılar.

SAAT 13:07 - Gazze-Mısır tünelleri bu kez tersine çalışıyor

İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki tünellerin, Mısır'daki olaylar nedeniyle bu kez tersine hizmet vermeye başladığı, Sina yarımadasında yaşayanların acil ihtiyaçları için Gazze'den mal gittiği belirtildi.

SAAT 13:00 - Binlerce muhalif Tahrir Meydanı'nda cuma namazı kıldı

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen binlerce muhalif, Tahrir Meydanı'nda toplanarak cuma namazı kıldı.

Protestoların odağı haline gelen Tahrir Meydanı'nda namazın ardından 'Mübarek derhal terk et' sloganları yükseliyor.

Bu arada Tahrir Meydanına yakınlarında bulunan Mübarek taraftarları, muhaliflerin alanı doldurmasıyla birlikte geri çekildi.

Kahire'nin çeşitli bölgelerinden yüzlerce kişi de cuma namazının ardından meydana doğru yürüyüşe geçti.

12:44 - Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldı

Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldı.

Görgü tanıkları, RPG füzesinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü.

SAVUNMA BAKANI DA TAHRİR MEYDANI'NDA

Gösteri öncesinde Savunma Bakanı da Tahrir Meydanı'nda bulunuyor. Göstericiler Cuma Namazı sonrasında Cumhurbaşkanı Mübarek'in sarayına yürümeyi planlıyor...

Hamaney: Mısır ve Tunus'taki olaylar ABD için telafisiz yenilgi getirecek..

MISIR KATAR'I UYARDI!

Mısır'ın, ülkenin içişlerine karışmaması konusunda Katar'ı uyardığı iddia edildi. Filistin'deki yerel haber ajanslarından Ma'an, Mısır hükümetinin Katar Dışişleri Bakanlığına bir mektup gönderdiğini ve mektupta, Katar'dan Mısır'ın iç meselelerine karışılmaması ve provokasyonlara son verilmesinin istendiğini bildirdi. Haberde, Mısır'ın Katar'a gönderdiği mesajın çok açık ve net olduğu belirtildi. Ma'an'ın sorusuna cevap veren Mısırlı kaynaklar da Katar ve bu ülke merkezli El Cezire kanalını suçlayarak, kanalın "diğer bazı ülkelerde de yaptığı gibi", olayları kendi isteğine göre yansıttığını öne sürdü. Mısır hükümeti, El Cezire'nin bürosunu kapatmış, bazı muhabirlerini de tutuklamıştı. El Cezire yine de Mısır'dan yayınlarını sürdürüyor. Ma'an, yine Mısırlı kaynaklara dayanarak, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir daha başkanlığa aday olmayacağını açıklamasının ardından, Mübarek yandaşlarının sokaklara daha fazla dökülmeye başladığını da kaydetti. Mısır'da bugünkü cuma namazından sonra büyük gösteriler düzenlenmesi planlanıyor. Mısır basını, gösterilere "Çekip gitme cuması" adını verdi.

KUDÜS'TE İSRAİL POLİSİ GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALDI

Öte yandan, Mısır'daki cuma gösterilerine paralel olarak, Kudüs'te de namaz sonrasında Mübarek karşıtı gösteri düzenlenebileceği endişesiyle, İsrail polisi, Eski Kent ile Haremüşşerif çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Haremüşşerif'te cuma namazına girişlerde 50 yaş altındakilere yasak getirildi, ayrıca cumaya geleceklerin İsrail kimliklerine sahip olmaları istendi. Mısır'daki gösteriler nedeniyle Haremüşerif'e girişlere uzunca bir süredir ilk kez kısıtlama getirilmiş bulunuyor.