Sur için 4 bin konutluk kentsel dönüşüm kararı

sur

PKK'lı teröristlerin hendek kazıp barikatlar kurduğu, bu nedenle sokağa çıkma yasağının ve terör operasyonlarının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesinde; camiler, kiliseler, han, ev, müze ve hamamların yer aldığı 683 kültür varlığı bulunuyor. İlçedeki "UNESCO Dünya Kültürel Mirası" listesinde yer alıyor.

İlçe, 1990'lı yıllarda köyden kente yapılan göç nedeniyle hızlı bir gecekondulaşma yaşadı ve 20 bin olan nüfus 3'e katlandı.

HALKA YENİ KONUT

Habertürk'ten Ahmet Yukuş'un haberine göre, Diyarbakır Valiliği'nin aldığı tedbir kararıyla, operasyon sonrasında sokak çatışmalarında hasar gören tarihi yapılar dışındaki sivil mekanlar onarılmayıp bedelleri hak sahiplerine ödenerek kentsel dönüşüm kapsamında hızla yıkımı sağlanacak.

Çatışmalar nedeniyle 5 mahalleden yaklaşık 20 bin kişinin göç ettiği ilçede, 15 mahallede bini tescilli toplam 9 bin konut bulunuyor.

İLK ETAPTA MODERN 1600 KONUT

Tarihi yapıları saran ve ömrünü tamamlayan 8 bin konutun yüzde 50'si, kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçerken, Sur'da yaşayan vatandaşlar için ilk etapta 1600 konutluk yer tespit edildi. Evleri yıkılacak vatandaşlar, yeni yapılacak modern konutlara yerleşecek.