Mustafa Ünal, 2006 yılında uygulanmaya başlanan "5 Yılda 5 Bin Öğrenci Projesi" kapsamında yurt dışına gönderildi.
RESMİ BURSLU OLARAK ABD'YE GİTTİ
Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde tamamlayan Ünal, bu proje kapsamında "biyomekanik" alanında master ve doktora eğitimi almak için 2009 yılında resmi burslu statüsünde ABD'ye gitti.
KEMİK BİYOMEKANİĞİ VE KEMİK KIRILGANLIĞI
2010-2012 arasında San Antonio'daki Teksas Üniversitesi'nde kemik biyomekaniği ve kemik kırılganlığının sebepleri üzerine çalışmalar yapan Ünal, 2012'nin eylül ayında Ohio eyaletine bağlı Cleveland kentindeki Case Western Reserve Üniversitesi'nde doktora programına kabul edildi.
SAĞLIK ALANINDA ÇIĞIR AÇICI ARAŞTIRMALAR
Ünal, burada biyomekanik alanının uzman isimlerinden Prof. Dr. Ozan Akkuş gözetiminde geliştirdiği yeni bir yöntem sayesinde, ABD genelinde sağlık alanında çığır açıcı nitelikte araştırmalar yapan ve metotlar geliştiren genç bilim adamlarına verilen "Baxter Genç Araştırmacı Ödülü"nün (Baxter Young Investigator Award) sahibi oldu.
Mustafa Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni geliştirdikleri yöntem ile kemikteki su miktarının "Raman spektroskopisi"ni kullanarak ölçülebileceğini ve kemikteki suyun kemik sağlamlığıyla olan ilişkisini bilim dünyasına gösterdiklerini anlattı ve şunları kaydetti:
"Raman spektroskopisi, değişik dalga boylarındaki lazerleri kullanarak, malzemelerin kimyasal yapısını kimyasal bağlarına göre ortaya çıkarabilen bir metot. Fakat dünyada bugüne kadar hiç kimse kemikteki su miktarını Raman spektroskopisi ile ölçmeyi düşünmemişti çünkü mevcut Raman spektroskopilerinin çoğu kemikteki suyu ölçebilecek hassasiyete sahip değil.
Laboratuvarımızda özellikle kemikteki su miktarını ölçebilecek hassasiyette bir Raman spektroskopisi dizayn ettik ve bunu kullanarak dünyada ilk kez Raman spektroskopisi ile kemikteki minerale ve kolajene kimyasal yollar ile bağlı olan su miktarını ölçtük ve bunların kemik kalitesi ve sağlamlığıyla olan ilişkisini ortaya çıkardık."
KEMİK ERİMESİNİN ÖNLENMESİNDE YENİ DÖNEM
Yeni yöntemin kemik erimelerinin önlenmesi ve tedavi edilmesinde yeni bir dönemi başlatabileceğini ifade eden Ünal, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği ve benzeri hastalıklarla birlikte yaşa bağlı olarak gerçekleşen kemik kırılmalarının yılda 6 milyondan fazla kişiyi etkilediğini belirtti.
1985 yılında Gaziantep'in Nizip ilçesinde dört çocuklu bir ailenin 3'üncü çocuğu olarak dünyaya gelen Mustafa Ünal, fen bilgisi öğretmeni olan babasının "doğu görevi" nedeniyle 5 yaşına kadar Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde yaşadı.
KONYA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDEN MEZUN
"Ailem her zaman eğitimime çok önem verdi. Fen bilimlerine, özellikle de biyolojiye olan ilgi ve sevgim babamdan dolayı" diyen Ünal, ilk ve orta öğretimini yine babasının tayini nedeniyle gittiği İskenderun'da tamamladı. Konya'da Selçuk Üniversitesi'nin Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra master eğitimine Türkiye'de devam etmek için TÜBİTAK-Münir Birsel Lisansüstü Bursları Vakfı'nın bursuna başvuran Ünal, bu bursu ilk sırada kazandı.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış