DHA

Doğu Anadolu’da sağanak yağışların ardından hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, suda boğulma vakalarında artışa neden oluyor. Özellikle Erzurum başta olmak üzere bölgedeki akarsu, nehir ve göletlerde meydana gelen bu üzücü olaylar, halkın güvenliğini tehdit ediyor.

"AKARSU VE GÖLETLERDE YÜZMEYİN"

Erzurum Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bağlı dalgıçlar, artan boğulma vakalarına karşı halkı uyararak dikkatli olmaları çağrısında bulundu. "Kurbağa adam" olarak da bilinen AFAD Erzurum Müdürlüğü dalgıcı Metin Yılmaz, Tekederesi Göleti'nde yaptıkları eğitim sırasında, bu tür vakaların önüne geçmek için alınması gereken önlemleri paylaştı. Yılmaz, bölgedeki akarsu ve göletlerin diplerinin çakıl yerine çamurla kaplı olduğuna dikkat çekerek, bu tür sularda yüzmekten kaçınılması gerektiğini vurguladı.

"ÇOCUKLARINIZI BÖYLE YERLERDEN UZAK TUTUN"

Bilinmeyen sulara dair dikkat edilmesini tavsiye eden Yılmaz,

Bölgemizde özellikle çocuk ve gençler serinlemek için dere, akarsu, göl ve göletlere giriyor. Ancak, bölgemizdeki akarsu, göl ve göletlerin zeminleri genellikle çamur ve bataklıktır. Bu gibi yerlerde mümkünse suya girmeyin. Bataklık sizi dibe doğru çekerek, boğulmanıza zemin hazırlayacaktır. Anne ve babaların çocuklarına sahip çıkmalarını rica ediyoruz. Çocuklar suyu çok seviyor. Anne babalardan isteğimiz çocuklarına sahip çıkarak bu gibi yerlerde suya girmelerine izin vermemeleri yönündedir

diye konuştu.

"SU BOYUNU AŞINCA PANİK YAPMAYINİ, DÖVÜŞMEYİN, ÖLÜRSÜNÜZ"

Boğulmalarda en önemli etkenin panik ve suyla dövüş olduğunu ifade eden Yılmaz, şu tavsiyelerde bulundu:

Bölgedeki akarsu ve göllerimizin dibi taşlık değil, tamamen çamur. Yüzme bilen bir kişi bile girdiği suyun boyuna aşması halinde hemen panikliyor, çırpınmaya başlıyor. Bizim tabirimizle suyla dövüşüyor. Böyle olunca su onu içine çekip alabiliyor. Belki bir iki kulaç atsa kurtulacak ama panikleyip suyla dövüşünce kendini bir anda dipte buluyor. Maalesef üzücü sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Halbuki panik yapmadan, suyla dövüşmeden sakin kalabilse, su üzerinde küçük küçük hareketler yaparak 1-2 kulaç atabilseler kurtulacak. Bizim tavsiyemiz öncelikle bilinmeyen sulara girilmemesi. Eğer girildiyse paniklemeden suyla dövüşmeden kıyıya varmak için kulak atmaya çalışması faydalı olur. Ayrıca ister yetişkin isterse çocuk olsun, çok su tutan giysilerle suya girilmemelidir.

"TUTUNABİLECEĞİ SOPA VEYA İP ATIN"

Kurtarma amacıyla suya girenlerin hayatlarını kaybettiği vakalarla da karşılaştıklarını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

Kurtarma teknikleri bilmeyen kişilerin, boğulan kişilere yardım etmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu durum, her iki kişinin de boğulmasına neden olabilir. Boğulan kişiyi herkes kurtaramaz. Onun da bir tekniği var. Eğer boğulan bir kişiye önden yaklaşırsanız panik ve kurtulma çabası sizi de boğulmaya götürebilir. Ama arkadan yaklaşarak koltuk altından uzanıp çenesinden tutarak kıyıya kadar yüzüp o kişiyi kurtarabilirsiniz. Bu kurtarma işini çok iyi bilen varsa müdahale etsin. Boğulan bir kişiye tutunabileceği sopa, ip veya buna benzer şeyler atılması en doğru olanı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)