DHA

Erzurum Atatürk Üniversitesi kavşağında Mustafa Yasin Kurtuluş’un kullandığı motosiklet, otomobille çarpıştıktan sonra Orhan Polat idaresindeki okul servisinin altına girdi.

Kazada Kurtuluş, hayatını kaybetti.

Kazanın ardından minibüs sürücüsü Orhan Polat ve otomobilin sürücüsü E.Ç. hakkında, Erzurum 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İLK RAPORDA TALİ KUSURLU, İKİNCİSİNDE KUSURSUZ

Minibüs araç içi kamerası tarafından kaydedilen kaza görüntüsünde, motosiklet sürücüsü Mustafa Yasin Kurtuluş'un sol tarafında ilerleyen beyaz renkli otomobille çarpıştıktan sonra yere düştüğü tespit edildi.

Erzurum 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nin talebi doğrultusunda 8 Kasım 2022'de hazırlanan bilirkişi raporunda; beyaz renkli otomobil sürücüsü asli, servis minibüsü sürücüsü ikinci derece asli kusurlu, motosiklet sürücüsünün ise tali kusurlu olduğu belirtildi.

Talep üzerine olay yerinde keşif sonrası bir bilirkişi raporu daha hazırlandı. Bu raporda da otomobil sürücüsünün yüzde 60, servis şoförünün yüzde 40, motosiklet sürücüsünün ise kusursuz olduğuna yer verdi.

Servis şoförü Orhan Polat'ın avukatı Esma Kahveci'nin itirazı üzerine dosya ve kazayla ilgili görüntüler, İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'ne gönderildi.

MAHKEMEYE GÖNDERİLEN RAPORUN DETAYLARI

Uzmanlar tarafından incelenen dosya ve görüntülerde asli kusurlunun Mustafa Yasin Kurtuluş'un olduğu belirtildi. Mahkemeye gönderilen raporda, "Mustafa Yasin Kurtuluş’un İdaresindeki motosiklet ile seyir halindeyken olay mahalli öncesi yolun sağ banket kısmından hareketle dönel kavşak orta ada kesimine doğru sola yönelimle gelmekte olduğu sırada sol tarafından gelen trafiği kontrol altında bulundurmadığı, yolun sol kenarını takiben yanından otomobilin geçişi sırasında otomobille yaşadığı belli/belirsiz temas sonrası seyrini dengeli biçimde sürdüremediği ve yol zemini üzerine sağa doğru devrilmekle de sağ gerisinden gelen otobüsün çarpmasına maruz kaldığı olayda dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranışları ile asli derecede kusurludur." denildi.

Karar duruşmasında tutuksuz sanıklar minibüs sürücüsü Orhan Polat beraat ederken, beyaz renkli otomobilin sürücüsü E.Ç. ise 12 bin TL cezaya çarptırıldı.

KUSURU OLMADIĞI TESPİT EDİLDİ

Orhan Polat'ın avukatı Esma Kahveci, "6 Ekim 2022 tarihinde Erzurum Atatürk Üniversitesi Kartal mevkiinde elim bir trafik kazası meydana geldi. Kazada motosiklet sürücüsü Mustafa Yasin Kurtuluş ne yazık ki hayatını kaybetmiştir.

Müvekkilimiz, servis minibüsünü kullanmaktaydı. Aynı istikamette seyir halinde olan beyaz renkli ticari araç, motosiklet sürücüsüne teması halinde sürücünün dengesini kaybetmesi neticesinde müvekkilimizin kullandığı servis aracının altına girerek hayatını kaybetti.

Bu elim kaza neticesinde müvekkilimize ilk etapta kamuoyu baskısı oluşmuştur. Müvekkilimizin kullandığı aracın içerisindeki güvenlik kameralarıyla da herhangi bir kusuru olmadığı ispat edilmiş. Keza İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gelen son rapora göre müvekkilimizin meydana gelen üzücü kazada herhangi bir kusuru olmadığı ispat edildi.

Mahkemede yapılan karar duruşmasında da müvekkilim beraat etti. Kazada motosiklet sürücüsü asli kusurlu bulunmuştur. Ona çarparak düşmesine sebebiyet veren diğer sürücünün ise tali kusurlu olduğu belirlenmiştir." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)