KİT'lerin 2025 yatırım büyüklüğü 405,5 milyar lira oldu
REUTERS

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) 2025 yılı yatırım hedefi büyüklüğü, yatırımdan fazlası kamuya ait olan kuruluşlar da dahil olmak üzere 405,5 milyar TL oldu.

KİT'ler ve bağlı ortaklıklarının 2025 yılına ait genel yatırım ve finansman programının yer aldığı Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

KİT'lerin 2025 yılı mali hedeflerinin belirlendiği tabloya göre Türkiye Petrolleri AO, 143,2 milyar TL yatırım büyüklüğü tutarıyla öne çıktı.

Listede TCDD için 97,2 milyar TL, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ 45.8 milyar TL, Türkiye Elektrik İletim AŞ 41.9 milyar TL ve TCDD Taşımacılık AŞ 31.6 milyar TL yatırım büyüklüğü ile sonraki sıralarda yer aldı.

PROGRAM 1 KASIMA KADAR ULAŞTIRILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Kasım'a kadar programı kamu teşebbüslerine gönderecek. Kamu teşebbüsleri ise 31 Aralık'a kadar 2025 yılına dair işletme bütçelerini Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirecek.

PERSONEL SAYISI KISTASI

KİT'lere 2025 yılında atanacak personel sayısı, geçici işçiler de dahil olmak üzere 2024 yılında ayrılan personel sayısının yüzde 75'ini geçemeyecek.

Kamu teşebbüsleri, program kapsamında bütçelerini 2025-2027 dönemini kapsayacak şekilde yaparak hizmet alımlarına çıkabilecek. Ve ilave hizmet alımı ihtiyacına ilişkin talepler ayrıca değerlendirilecek.

BORÇLAR ZAMANINDA ÖDENECEK

Kamu teşebbüsleri, 2025 yılına dair işletme bütçelerini hazırlayarak 31 Aralık'a kadar Hazine ve Maliye Bakanlığına ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirecek.

Bu teşebbüsler, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyat ve tarifelerini belirlemekte serbest olacak. Satış fiyatları ve tarifeler, uygulanan ekonomik programda yer alan ilke ve politikalar, mali hedefler ve teşebbüsün finansman ihtiyacı dikkate alınarak belirlenecek.

Kamu işletmeleri, kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, tüm borçlarını zamanında ödeyecek, temettü dahil, alacaklarının tahsilatında gerekli işlemleri zamanında tesis ettirecek.

Kamu teşebbüslerinin 2025 yılı mali hedefleri (bin lira) şöyle: