Haber Merkezi

Dijital çağın getirdiği sorunlardan biri de yasa dışı kumar siteleri.

Binlerce insanın mağdur edildiği, yüzlerce ailenin dağılmasına neden olan kumar alışkanlığı, sanal dünyada da giderek artan bir tehdit haline geldi.

Yapay zekanın da kullanıldığı kumar sitelerine girenler, daha çok para yatırmaya zorlanıyor ve asla para kazanamıyor.

CNN Türk'te Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtlayan bilişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, gençlerin hayatını karartan ve ailelerin dağılmasına neden olan sanal kumar tehdidi ve mücadele yöntemleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

"HİÇBİR ŞEKİLDE BU SİSTEMDE KAZANAMAZSINIZ"

Sistem her zaman yeni gelenlere kazandırıyor. Onu çekmeye çalışıyorlardı. O kazancı çekip, başka bir hesap açıp, daha sonra hepsini bir araya getirmeye çalışıyorlardı. Yasa dışı sistem bunu fark edince, yapay zeka ile bir tuzak kuruyor: Sen kendi paranı koymadın. Bunun 10-20 katı haline getirmen lazım diyor. Dolayısıyla size ciddi bir tuzak kuruyorlar. En başta kazandıktan sonra nasıl olsa bu kazancın devamı gelecek diyorsunuz. Tekrardan oynamaya başladıkça batak derinleşiyor. Bari ana paramı kurtarayım diyorsunuz. Hiçbir şekilde bu sistemde kazanma şansınız olmuyor. En büyük sorunlardan biri de bu batağa saplananların ciddi bir bağımlı haline gelmesi ve hatta çevresini de buraya yönlendirmesi. Bir kişi 10-100 kişiyi getiriyor. Dolayısıyla sürekli kasanın kazandığı bir noktaya evriliyor.

KİŞİSEL VERİLERİ SUÇ ÖRGÜTLERİ KULLANABİLİYOR

Hatta şöyle bir durum var: Kazanan kişinin parayı alabilmesi için ikamet bilgileri isteniyor. Yani kişisel verileriniz, belki bir suç örgütüne, terör örgütüne aktarılmış oluyor. Daha sonra o paranın çıkışı da buradan sağlandığı için dijital para üzerinden banka hesaplarına aktarılıyor. Bu sayede aslında yurt dışına da büyük bir para çıkışı oluyor.

CİDDİ BİR YASAYA İHTİYACIMIZ VAR

Artık bunun çözümü için ciddi bir yasaya ihtiyacımız var. Çünkü bu batağa saplanan birçok gencimiz var. Anne babalarının kredi kartı üzerinden çok ciddi miktarda para çıkışı yapıyorlar. Paralarını alamadıkları gibi, isimlerinin de suça karışma durumu söz konusu. Bu da ciddi bir tehdidi beraberinde getiriyor. Kime ve neye hizmet ettiğinizi bilmiyorsunuz.

Zararlı maddelerin bağımlılığı neyse şu an yasa dışı bahis ve kumar bağımlılığı da o noktaya doğru evrilmeye başladı. Kontrol ve denetim söz konusu olmayınca, başka insanları da batağa çekiyor.