Sultan Abdülaziz'in 152 yıllık fermanı, kaçakçılardan kurtarıldı
DHA

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve kaçakçılığın önlenmesi amacıyla kapsamlı bir çalışma yürüttü.

Bu çalışmalar çerçevesinde, Çankaya ilçesinde belirlenen bir ev ve iş yerine operasyon düzenlendi. Şüpheli henüz yakalanamamış olsa da yapılan aramalarda, dönemine ait olduğu değerlendirilen 223 tarihi obje ele geçirildi.

Sultan Abdülaziz'in fermanı da ele geçirildi

Ele geçirilenler arasında, 32'nci Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz tarafından Trabzon Valisi Galip Bey'e Trabzon'daki Avusturya Konsolosluğu görevi değişikliği sonrası gönderildiği düşünülen, 26 Temmuz 1872 tarihli ferman da yer alıyor.

Eski silahlar, anahtarlar, gümüş malzemeler

Ayrıca, 1850'li yıllara ait olduğu düşünülen Amerikan yapımı 3 silah, 60 anahtar, 73 Osmanlı saray mutfağında kullanılan gümüş malzeme, 1 gümüş barutluk, 2 gümüş gelin kemeri, 8 başarı nişanı, 11 gümüş bilezik, 9 köstekli saat, 1 gümüş kasa, 1 haç işaretli kolye ve Osmanlı döneminde kadınların kullandığı düşünülen çok sayıda gümüş takı, madalyon ve sikke ele geçirildi.

Ele geçirilen suç unsurlarının nitelik ve değer tespitinin, Etnografya Müzesi Müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtildi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)