MİT, geçmişte kullanılan dinleme cihazları ve objelerini paylaştı

Milli İstihbarat Teşkilatı, istihbarat servislerinin geçmiş yıllarda kullandığı, aralarında çeşitli dinleme cihazları ve gizli kameralar ile bunların yerleştirildiği birçok objeyi paylaştı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), eşsiz koleksiyonlarına bir yenisini daha ekledi.

MİT, 1965'ten 2000'li yılların başlarına kadar kullanılan cihazlar ve objeleri, teşkilatın resmi internet sitesindeki 'Özel koleksiyon' bölümünde ziyaretçilerinin erişimine açtı.

Çeşitli istihbarat servisleri ve ajanları tarafından gizli takip ve casusluk faaliyetlerinde kullanılan dinleme cihazlarının yerleştirildiği eşya ve objeler büyük ilgi gördü.

GİZLİ SES KAYIT CİHAZLARI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Tuğla içine gizlenmiş dinleme cihazı, gizli kameralı robot kravat, ayakkabı topuğuna gömülü gizli ses kayıt cihazı ile Avrupa'da bir Türk büyükelçilik binasında bulunan dinleme cihazı, paylaşılan fotoğraflar arasında yer aldı.

KARŞI ÜLKENİN CASUSLARI TARAFINDAN KULLANDILDI

1965 yılında Avrupa'daki bir Türk büyükelçilik binasında MİT çalışanları tarafından ele geçirilen diyafon ile ilgili paylaşılan bilgide, söz konusu diyafonun büyükelçinin odasında gizli dinleme yapmak için karşı ülkenin istihbarat casusu tarafından kullanıldığı belirtildi.

Tuğla içine yerleştirilmiş dinleme cihazının da yine 1976'da Avrupa'daki bir Türk büyükelçilik binasında bulunduğu belirtildi.

BİRBİRİNDEN İLGİNÇ CİHAZLARA YER VERİLDİ

İstihbarat tarihi boyunca kullanılan yöntemlerden biri olarak bilinen 'filme alınmış doküman görüntüsünü gizleme metodu'nun ise 1970'li yıllarda MİT tarafından gizli haberleşmelerde kullanıldığı bilgisi yer aldı.

Kart üzerinde bulunan söz konusu şifreli metinlerin, bir büyüteç yardımıyla okunabilecek kadar küçük şekilde fotoğrafa monte edildiği, şifrenin ancak kimyasal bir çözelti kullanıldığında görünür hale geldiği aktarıldı.

ROBOT KRAVAT

Paylaşılan diğer bilgilere göre; 1965-1980 yılları arasında ise broş görünümlü ve 1,5 santimetre çapındaki bir kamera sayesinde operasyonlarda görüntü almayı sağlayan robot kravatlar kullanıldı.

1967-1989 yılları arasında da ayakkabı topuğuna gizlenmiş dinleme cihazları, dönemin en çok kullanılan ancak riskli sayılan yöntemlerinden biri oldu. Sigara paketlerine yerleştirilen telsiz vericiler, 2000'li yılların başından beri çeşitli operasyonlarda kullanıldı. Bu yöntem birçok operasyonda başarılı sonuçlar sağladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)

3. Sayfa Haberleri

  1. Türkiye'de 2024'te 394 kadın cinayeti işlendi
  2. Gaziantep'te DEAŞ operasyonu: 15 gözaltı
  3. Hatay'da korkutan trafik kazası kamerada
Sonraki Haber