Amatör Denizci Belgesi 2024: e-Devlet'ten tekne ehliyeti nasıl alınır? 24 metreye kadar geçerli

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca insanların yüzünü denizlere çevirmeleri ve ufkun ötesini görmelerini sağlamak adına amatör denizcilikle ilgili ücretsiz temel eğitim veriliyor. Peki, e-Devlet tekne ehliyeti nasıl alınır? Amatör Denizcilik Belgesi nasıl alınır, kaç metreye kadar, ücretli mi? İşte güncel detaylar...

Denize kıyısı olan ülkeler tarih boyunca başka ülkelere kıyasla daha avantajlı konum elde ederken, Türkiye de bu anlamda dünyanın en potansiyelli ülkeleri arasında yer alıyor.

Türkiye'nin söz konusu potansiyelin etkisiyle gelecekte küresel deniz ulaşımının kilit ülkelerden biri olması için çalışmalar devam ediyor.

Deniz yolu taşımacılığı, dünya genelindeki taşımacılık faaliyetinin yüzde 84'ünü oluşturuyor. Dünya ticaretinde deniz ulaşımının çok önemli ve belirleyici bir konumu bulunuyor.

AA'ya göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da vizyonuyla son 16 yılda Türkiye, dünyanın denizcilikte lider ülkeleri arasına girdi.

ÜCRETSİZ DENİZCİ EĞİTİMİ

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra amatör denizci sayısı da her gün artıyor.

Bugüne kadar verilen "amatör denizci belgesi" sayısı 822 bin 824 olurken, bu sayının Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'e kadar 1 milyona ulaştırılması amaçlanıyor.

İnsanların yüzlerini denizlere çevirmeleri ve ufkun ötesini görmelerini sağlamak amacıyla amatör denizcilikle ilgili temel eğitim programları ücretsiz veriliyor.

2023'te 1 milyon amatör denizci hedefine ulaşmak için elektronik ortamdaki eğitim programının yanı sıra liman başkanlıklarında ve Bakanlığın merkez teşkilatında teorik ve uygulamalı eğitim programları bulunuyor.

Eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olanlara belgesi veriliyor.

E-DEVLET TEKNE EHLİYETİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan eğitim ve yazılı sınavlara katılmak için öncelikle https://gss.uab.gov.tr/ internet adresinden başvuru için “E-Devlet ile Giriş” menüsünden E-Devlet şifreniz ile giriş yaparak kayıt olmanız gerekmektedir.

ADB eğitim ve sınavları tamamen ücretsizdir.

Sınav başarı notu 100 üzerinden 60’tır.

Sınavda; seyir, denizde çatışmayı önleme kuralları, gemicilik ve tekne kullanma, meteoroloji, denizde güvenlik ve denizde haberleşme, ilk yardım, deniz hukuku ve uluslararası sözleşmeler, tekne, motor ve elektrik bilgisi gibi konuları içeren en az 50 soru sorulur.

ADB HARÇ ÜCRETİ 2024:

ADB almaya hak kazanan kişilerin Maliye Bakanlığı Veraset ve Harçlar Dairesine 39,70 TL tutarındaki belge harcını yatırmaları gerekmektedir.

Amatör Denizci Belgesi Harçları için https://odemeler.udhb.gov.tr adresine girilerek borçlandırma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra Halk Bankasına gidilerek borçlandırılan tutarın TC kimlik numarası üzerinden ödemesi yapılır. Veya direk olarak Veraste ve Harçlar Vergi dairesine gidilerek ödeme yapılabilir.

AMATÖR DENİZCİ BELGESİ İLE KULLANILABİLEN TEKNELER

ADB ile, ticari amaç olmaksızın münhasıran gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan,

ulusal standarda göre ölçüldüğünde boyu (LH) 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan,

mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan dernek veya vakıflara ait tekneler ile bu şartlardan bir veya birkaçını haiz olmamakla birlikte,

bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneler kullanılabilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

ONLINE BAŞVURU EKRANI

Bilgi Haberleri

  1. Hadise’den Kızılcık Şerbeti paylaşımı: Yeni sezon tüyosu aldı ağzı açık kaldı!
  2. Deprem Uzmanı Naci Görür o ili işaret etti! “Büyük depremler olabilir...”
Sonraki Haber