Dünyada sadece Türkiye’de yetişiyor! Koparma cezası cep yakıyor, tam 387 bin lira…

Dünya üzerinde sadece Türkiye’de yetişen bitki türleri arasında yer alan Tunceli’nin doğal güzelliği koparma cezasıyla ağızları açık bıraktı. İşte, toplanması da satılmasının da yasak olduğu o bitki…

Doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen ülkemiz bir çok endemik bitki türüne de ev sahipliği yapıyor. Sadece Türkiye’de yetişen bitkiler arasında olan bitki güzelliği ile şaşırtırken koparma cezasıyla da cep yakıyor.

Tunceli’de yetişen doğal çiçek soğanları sınıfında yer alan Tunceli dağ sarımsağı endemik bir tür olmasından ötürü "Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabında" zarar görebilir bitkiler sınıfında yer alıyor.

Yetiştiği bölgelerden kontrolsüz şekilde sökülerek pazarlanması nedeniyle nesli tehlike altında olan Tunceli dağ sarımsağının bulunduğu milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanları gibi alanlardan doğal çiçek soğanı sökümü yasaklanmış durumda.

Cezası 387 bin lira…

Dünyada sadece Türkiye’nin yetişme olanakları sunduğu Tunceli dağ sarımsağı biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından nesli tehdit veya nadir bitki ve hayvan türlerinin korunması kapsamında korunma altında bulunuyor.

Ayrıca söz konusu olan 2872 sayılı Çevre Kanunuyla ticareti de yasaklanan Tunceli dağ sarımsağını toplama cezası tam olarak 387 bin 141 lira.

*
Sonraki Haber