Dur levhalarının sekizgen olmasının nedeni bakın neymiş...

Yollarda gördüğümüz birçok trafik levhası yuvarlak olarak tasarlanmışken dur levhalarının şekli herkesin dikkatini çekmiştir. Diğer levhaların aksine sekizgen olmaları merak uyandıran detaylar arasında yer alır. Bakın dur levhasının sekizgen olmasının nedeni neymiş...

Gün içerisinde trafikte birçok levha ile karşılaşırız. Bu levhaların çoğu yuvarlak olarak tasarlanırken dur levhaları hepsinden farklı olarak tasarlanmış olması dikkat çeker.

Sekizgen olarak tasarlanan dur levhalarının neden farklı tasarlandığı ise birçok kişi tarafından merak edilen detaylar arasında yer alır.

Trafikte karşılaştığımız birçok levhanın aksine sekizgen olarak tasarlanmasının nedeni meğer trafik kurallarının esamesinin okunmadığı yıllara dayanıyormuş.

SEKİZGENLER ÇÜNKÜ...

Otomobillerin ilk üretildiği yıllarda herkesin de tahmin edeceği gibi trafik kurallarına ilişkin hiçbir şey yoktu. Ancak çeşitli önerilerin ardından özellikle de yayaların güvenliğini sağlamak adına 1923 yılında Mississippi Vadisi Eyalet Karayolları Daireleri Birliği tarafından yol işaretleri şeması oluşturuldu.

Bu şemada levhalar tehlike durumlarına göre sıralanırken en yüksek tehlike yuvarlak şeklinde yer alan işaretlerden ardından sekizgen şekli oldu.

Sekizgen şeklinin farklı olması sürücülerin ayırt etmesinde de etkili olduğundan dur uyarısı sekizgen levhalarda yer buldu.

Sürücüler için daha dikkat çekici olan sekizgen şekli hem uzaktan tanımalarında hem de levhayı arkadan tanımalarında etkili olduğundan levha fark edildiği anda sürücünün yavaşlayarak daha kontrollü bir şekilde durmasını sağlıyor.

Bilgi Haberleri

  1. Bu ağaçlardan uzak durun: Yıldırımı üzerine çekiyor
  2. Paslanmış vida nasıl sökülür? Meğer çok basitmiş...
Sonraki Haber