Ev satışı ve kiralamada yeni dönem

Emlak sektöründe sıklıkla karşılaşılan sahte ilanlara karşı önlem almak amacıyla hayata geçirilen elektronik ilan doğrulama sistemi ile birlikte, evini satacak ya da kiralayacak olan ev sahipleri artık yeni kuralara uymak zorunda kalacak.

Elektronik ilan doğrulama sisteminin emlak sektöründe uygulanmaya başlamasıyla ev sahipleri tarafından yeni uygulamaya ilişkin detaylar merak ediliyor.

Konuya ilişkin açıklama ise Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir'den geldi.

Yeni sisteme ilişkin konuşan Aydemir, yeni sistemin hem kayıt dışı işlemleri hem de sahte ilanlar ile mağdur olan vatandaşları büyük ölçüde koruma altına alacağını bildirdi.

"YENİ BİR DÖNEM BAŞLATACAK"

Aydemir, evini satmak ya da kiralamak isteyen vatandaşların yeni sisteme göre yetkilendirecekleri emlak danışmanlarını e-Devlet üzerinden seçerek ilan verebileceğini bildirerek şöyle konuştu:

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sistemin tam olarak uygulanacak olması emlak sektörü için yeni bir dönem başlatacak.

EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak.
Ancak ilan verme ve yetkilendirme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.

EV SAHİPLERİ TARAFINDAN BİLİNMESİ GEREKENLER

5 soruda elektronik ilan doğrulama sistemi ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıklayan Özkan Aydemir, şu ifadelerde bulundu:

1- Evinizi satmak ya da kiralamak için kaç emlak danışmanına yetki verilebilir? Yeni sisteme göre birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilan bulunması durumunda, diğer ilana ait fiyat, proje ve ilan bilgilerini içeren linklere yer verilecek.

2- Kiralık taşınmaz ilanlarının da doğrulanması ve yetkilendirilmesi de zorunlu olacak mı?
Elektronik İlan Doğrulama sistemi ve yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak.

3- Yetkilendirme süresi ne kadar olacak?
Satmak ya da kiralamak istenen taşınmazlara ait yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak, süre taşınmaz sahibi tarafından aynı ekrandan uzatılabilecek.

4- Yetkilendirme yapıldıktan sonra, verilen yetkinin iptali mümkün olacak mı? Taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkündür. Ancak yetkilendirmenin iptali hâlinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak.

5- Vatandaşlar yetkilendirme olmadan ilan verebilecek mi?
Kişi, kendisi ve birinci derece akrabası, eşi, annesi, babası ve çocuklarının da üzerine olan gayrimenkul ile ilgili ilanı doğrulanmış olarak yayınlayabilecek.

"KAPORA ADI ALTINDA BİR ÜCRET İSTENİYOR"

Aydemir, sosyal medya platformları aracılığı ile bazı ilanların yanıltıcı ve sahte olması sebebiyle Ticaret Bakanlığı tarafından denetimlerin artırılacağına dikkat çekerek şöyle dedi:

Özellikle sosyal medya platformları incelenerek kaçak gayrimenkul ilanları verilmesinin önüne geçilecek. Bu sayede tüketicileri mağdur eden ve manipülasyonlara sebep olan ilanlar tamamen ortadan kalkmış olacak.

Tüketicileri yanıltma veya dolandırma amacıyla hazırlanan sahte ilanlarda özellikle dikkat çeken konuların başında ilana koyulan taşınmaza ait görsellerin ve fiyatlarının uyumsuz olması geliyor.
Örneğin; sahte ve yanıltıcı olarak ilan verilen taşınmaza ait fiyat aynı taşınmazın emsallerinin çok altında bir fiyat ile tüketicilere sunuluyor. Fiyatın düşük olduğunu gören tüketiciler ilanı aradıklarında ya da taşınmazı görmek istediklerinde kendilerinden kapora adı altında bir ücret isteniyor.

Normal şartlarda yetkili hiçbir emlak danışmanı telefonda ya da sözleşme yapılmadan bir ücret istememektedir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bilgi Haberleri

  1. İnternetteki en iyi IQ testi: Noktalara odaklanın, gizli hayvanı çıkarın!
  2. Akbil fiyatları 2025: Öğrenci akbili kaç TL oldu? Tek basım ve aylık İstanbulkart fiyatı
  3. Paspasa birkaç damla dökmek yetiyor, kötü kokuları anında yok ediyor
Sonraki Haber