Hobisiydi… Ekti, biçti, zengin oldu! Bu hasatla paraya para demiyor

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ve Afşin ilçelerindeki çiftçiler, zorlu kıraç topraklara meydan okuyarak çilek üretiminde başarıya ulaşıyor. Emekli öğretmen hobi olarak başladığı üretimden kazanç sağlamaya başladı.

Afşin ve Ekinözü ilçelerinde, yüksek rakım ve soğuk kış şartlarına rağmen çiftçiler, kıraç ve atıl topraklarda çilek üretimiyle yeni bir gelir kapısı açıyor..

Ekinözü ilçesinde çilek bahçesi kuran Murat Seyfi, AA muhabirine verdiği röportajda, Genç Çiftçi projesiyle başladığı çilek üretimini önemli ölçüde genişlettiklerini ifade etti.

Başlangıçta 6 dönümlük bir alanda çilek yetiştiriciliğine başlayan Seyfi, şimdi bu alanı 15 dönüme çıkarmış durumda.

Bölgede çilek üretiminin keşfiyle birlikte bölgenin tarım potansiyelinin değiştiğini vurgulayan Seyfi, ürettikleri çileklerin hem günlük tüketimde hem de reçel fabrikalarında değerlendirildiğini belirtti.

Seyfi, ilkbahar döneminde yapılan hasadın önemli bir kısmının Sivas, Gaziantep, Malatya, Adıyaman gibi illere gönderildiğini, geri kalanın ise kentteki dondurma fabrikalarında kullanıldığını aktardı.

Çilek yetiştiriciliğinin kazançlı bir sektör olduğunu vurgulayan Seyfi, 1 dönüm araziden yılda 4 veya 5 defa hasat yapılabildiğini ve bu süreçte yaklaşık 5 ton çilek elde edildiğini söyledi.

Ancak ürünün daha fazla değerlendirilmesi için bölgede bir reçel fabrikasının kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Hobisiydi, gelir kapısı oldu

Afşin'de emekli öğretmen Necmettin Tanbay, hobi olarak başladığı çilek üretiminde büyük başarı elde etti.

Anzorey Mahallesi'ndeki kıraç arazisinde fasulye, buğday ve arpa gibi ürünleri deneyen Tanbay, en verimli sonucu çilek üretiminde buldu.

Tanbay, “Şu anda tarlada 75 bin fide var ve her bir fideden yıl boyunca 1 kilograma yakın çilek alıyoruz. Kasım ayına kadar hasat devam ediyor. Afşin'de ürettiğimiz çilekleri Çorum, Amasya, Samsun, Düzce'nin yanı sıra zincir marketlere de veriyoruz.” dedi.

Tanbay, çilek üretiminin yanı sıra fide üretimi de yaparak başladığı 15 dönüm araziyi 50 dönüme çıkarmayı ve ürettiklerini ihracat yoluyla da değerlendirmeyi hedefliyor.

KAYNAK: AA

Bilgi Haberleri

  1. Üzüm salkımına 1 tane saplayın, günlerce tazecik saklayın...
  2. Ünlü markadan "sakın içmeyin" uyarısı: İçine metal parçalar karıştı! Geri toplatılıyor...
  3. Anestezi uzmanları açıkladı! En çok acı çeken saç rengi...
Sonraki Haber