İslam alimi İbn-i Sina'dan deprem uyarıları! Mimar Sinan'ın bile feyz aldığı detaylar...

İslam'da "zelzel" olarak bilinen depreme ilişkin binlerce yıl önce İbn-i Sina'dan uyarılar bulunuyor. Mimar Sinan'ın dahi uyguladığı detaylar yıllar sonra gündem oldu.

Hekimleri piri, tıp dünyasının alimi İbn-i Sina, disiplinler arası bilgileriyle 21.yüzyılda da kendine hayran bırakıyor.

Sahip olduğu bilgilerle geçmişte ve günümüzde aydınlatmaya devam eden İbn-i Sina, doğal afetlere ilişkin de fikirlere sahipti.

Batı dünyasının da hayranlıkla ilgilendiği İbn-i Sina'nın "zelzel" yani depreme dair uyarıları yeniden gündem oldu.

İslam coğrafyasında sıkça yaşanan sarsıntılara kafa yoran İbn-i Sina özellikle deprem öncesi ve sonrası neler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

İşte İbn-i Sina'nın "Zelzel" uyarıları...

Yeryüzünün şekillenmesinde depremin önemli bir rolü olduğu tespitini yapan İbn-i Sina, depremlerin oluş sebebini, göklerin etkisi ile oluşan buharın toprak altında sıkışması neticesinde patlamasına bağlıyor.

Asırlar önce depremlerin doğanın teorik yapısındaki değişimle meydana geldiğini ifade eden İbn-i Sina, mekanların buna göre tasarlanması gerektiğini söyledi.

İbn-i Sina'nın fikirleri Mimar Sinan tarafından uygulandı.

Çapraz döşemeler ve duvar örgüsündeki demirli yaylı sistemleri geliştirdi. Bu sistemlerin mekanların sallanmasını önlemediğini ancak yıkılmasını engellediğinin altını çizdi.

Deprem sonrası sağlık tavsiyeleri

İbn-i Sina, deprem sonrası ise hastalıkların yaygınlaşması konusunda uyarıda bulundu.

Salgınları önlemek için evlerde nane, lavanta ve limon suyundan meydana gelen karışımların bulunması gerektiğini belirtti.

Deprem sonrasında tüketilmek üzere alternatif tıbbın en güçlü besinleri olan limon ve üzüm ezmesini önerdi.

Şok ve panik anlarını sakinleştiren limonun virüslerde üzüm ezmesinin ise kan şekerini dengelemede etkili olduğunun altını çizdi.

Bilgi Haberleri

  1. Seramik saksı sonları oluyor! O bitkileri sakın ekmeyin...
  2. Resimde kaç üçgen var? 12 saniye içinde bulan, 120 IQ’lu çıkıyor
Sonraki Haber