Karbon elyaf yöntemi nedir, ne işe yarar? Karbon elyafın maliyeti 2023
Karbon elyafla güçlendirme yapılan binalar depremden sağlam çıkmayı başarıyor. İstanbul'da da uygulanması planlanan karbon elyaf yöntemi nedir, nasıl yapılır ve ne işe yarar merak konusu oldu. Karbon elyafın maliyeti de araştırılıyor. İşte hayat kurtaran karbon elyaf hakkında bilgiler...
Kahramanmaraş ve Hatay'da yaşanan deprem afetinin akabinde 11 ilde yıkımlar meydana geldi.
Binlerce bina yerle bir olurken, ayakta kalanlar ise dikkat çekti.
Depreme direnen bazı binalarda "karbon elyaf" yöntemi uygulandığı tespit
Deprem riski taşıyan İstanbul için karbon elyaf güçlendirme sisteminin hayata geçirileceği açıklandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem hazırlıklarına dikkat çekerek karbon elyaf sistemine ilişkin konuştu.
İmamoğlu, "25 yıl kentsel dönüşüm açısından boşa harcandı. Bu hızla devam edilirse de 100 yılda ancak tamamlanabilir. O yüzden İstanbul’da olası bir depremde yıkılacağı kesin olan binalarda insanlarımızı kaybetmemek için acilen karbon elyaf yöntemiyle koruma sistemine geçiyoruz." dedi.
Güçlendirme bedelinin belediye tarafından ödeneceğini belirten İmamoğlu, "İstanbullular da bunu 3 yıla yayılan taksitlerle geri ödeyecekler. Böylelikle ölüm riskinin azalmasını sağlayacağız.'' dedi.
İstanbullular, "karbon elyaf" hakkında araştırmaları hızlandırdı. Karbon elyaf nedir, ne işe yarar? Karbon polimer güçlendirme nedir? Karbon elyaf maliyeti ne kadar? İşte detaylar...
Karbon elyaf nedir
CFRP yada FRP olarak bilinen 'Carbon Fiber Reinforced Polymers' yani karbon elyaf; betonarme, yığma, ve ahşap yapı elemanları için dışarıdan uygulamalı güçlendirme sistemidir.
Uygulandıkları yapıda ve yapı elemanında ise yük taşıma kapasitesini arttırma, eğilme dayanımını arttırma, dinamik yüklerden gelen yorulma direncini güçlendirme gibi olanaklar sağlanmaktadır.
Karbon fiberin yapısı, çelikten 5 kat daha hafif olmasına rağmen, gerilmeye karşı çelikten daha dayanıklı olarak biliniyor.
Karbon polimer güçlendirme ne işe yarar
Karbon fiber güçlendirme, malzemelerin dayanıklılığını artırmak için karbon fiber bantlarının veya elyaflarının kullanılmasıdır.
İplik yumuşaklığında olan lifler kolayca istenilen şekle getirilerek kolon, kiriş gibi uygulama yapılan yüzeylere epoksi reçine ile yapıştırılıyor. Bu yöntemin uygulandığı depreme dayanıksız binaların ayakta kaldığı ve ölümle sonuçlanan vakaların önlendiği belirtiliyor.
Karbon fiber güçlendirme yöntemleri şu şekildedir:
1- Karbon fiber bantların betona sıkıştırılması: Bu yöntem, beton yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber bantlar, betona sıkıştırılarak yapıya entegre edilir ve böylece beton yapının dayanıklılığı artar.
2- Karbon fiber elyaflarının kaynak yöntemi ile yapıya entegre edilmesi: Bu yöntem, metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber elyaflar, kaynak yöntemi ile yapıya entegre edilir ve böylece metal yapının dayanıklılığı artar.
3- Karbon fiber bantların yapıya yapıştırılması: Bu yöntem, beton veya metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber bantlar, yapıya yapıştırılarak entegre edilir ve böylece yapının dayanıklılığı artar.
4- Karbon fiber elyaflarının yapıya döşenmesi: Bu yöntem, beton veya metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber elyaflar, yapıya döşenerek entegre edilir ve böylece yapının dayanıklılığı artar.
Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı, yapının yapısı ve ihtiyacına göre değişebilir.