MİLLİ YAS nedir, ne demek? Milli (ulusal) yas ilan edilince ne olur? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama...

Türkiye'de gerçekleşen büyük depremin ardından 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar milli yas ilan edildi. Peki milli yas nedir? Milli yas ilan edilince ne olur? İşte merak edilenler...

Kahramanmaraş'ta gerçekleşen üst üste iki büyük depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Can kayıplar gittikçe artarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." ifadelerine yer verdi.

Yapılan milli yas duyurusunun ardından vatandaşlar, milli yas nedir? Milli yas ilan edilince ne olur? sorularını araştırmaya başladı. İşte merak edilenler...

Milli yas nedir?

Bir ülke halkının büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen, kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yaşanan önemli derecedeki bir kişinin ölümü ya da yıl dönümü nedeniyle ilan edilen güne milli ya da ulusal yas denir.

Milli yas ilan edilince ne olur?

Milli yas ilan edilen bir ülkede bayraklar yarıya indirilir. Ülkemizde sadece TBMM ve Anıtkabir önündeki bayraklar yarıya indirilmez.

Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir.

Bayrak neden yarıya indirilir?

Bayrağın yarıya indirilmesi, bir bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder. Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır. Bazı kaynaklara göre bayrak indirmenin temelinde "görünmez bir ölüm bayrağına" yer açmak bulunmaktadır.

Türk bayrağı, 10 Kasım 1938'de sabah saat 9'u 5 geçe ölen Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, her 10 Kasım'da, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir. Diğer zamanlarda hükümet, Turgut Özal'ın ölümünde olduğu gibi Türk siyasetinin ana figürleri anısına saygı işareti veya ulusal yas esnasında bayrağın yarıya indirilmesi kararlaştırılabilir. Böyle bir karar verildiğinde, tüm hükümet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya indirmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarının yer aldığı Anıtkabir'deki bayrak ise sadece 10 Kasım'da yarıya indirilir. Yarıya çekilecek bayrak öncelikle tam yüksekliğine yükseltilmeli, daha sonra ise direğin yarısına indirilmelidir.

Bilgi Haberleri

  1. Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji belirtileri ve tedavisi...
  2. 14 Ocak reyting sonuçları: Bir Gece Masalı düşüşte! İşte reytinglerin birincisi...
  3. Dağlardan buldular zengin oldular! Dağlardan çıkan o taşlar değerleriyle şaşkına çevirdi
Sonraki Haber