Sadece Adanalılar biliyor! Ne tansiyon bırakıyor ne kolesterol…

Adana’da yaşayanların yakından bildiği bu besin, kolesterolü düşürmede ve tansiyonu dengelemede harikalar yaratıyor.

Adana’da soya hasadı başladı! Ülkemizdeki soya ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Adana, bu yıl da bereketli bir hasada ev sahipliği yapıyor.

Türkiye genelinde 150 bin ton rekolte beklenirken, bu rakamın büyük kısmı Adana’dan gelecek.

Özellikle tansiyon hastalarına önerilen ve yüksek protein içeriğiyle bilinen soya, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden biri.

Türkiye genelinde 340 bin dönüm, Adana'da ise 220 bin dönüm alanda yetiştirilen bu mucizevi bitki, özellikle vejetaryen ve veganlar için protein deposu olarak tercih ediliyor.

Hem bitkisel bazlı protein kaynağı hem de sağlık açısından sunduğu faydalarla öne çıkan soya, sindirimi kolaylaştırmaktan kalp sağlığını korumaya kadar birçok alanda fayda sağlıyor.

KİLOSU 14-15 LİRA

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat sırasında soyaya prim desteği isteyerek, “10 yılı geçkin süredir soya desteği 60 kuruştu ama bu yıl kilogram başına 80 kuruş destek verildi. Ayçiçeğine 2 lira 25 kuruşluk destek verildi. Soya fiyatları 14-15 lira arasında değişiyor. Verim olarak da dönüme 500-550 kilogram verim bekliyoruz. Desteğin arttırılmasını istiyoruz.” dedi.

PROTEİN AÇISINDAN ZENGİN

Soyanın faydalarına da değinen Doğan, şu sözleri ekledi:

“Soya, yağı çıkarıldıktan sonra çok besleyici bir üründür. Protein açısından çok zengin bir ürün ve daha çok gıda sanayinde kullanılmaktadır. Birçok ürünün ham maddesi olan soyaya destek verilmediği sürece ekim alanları artmayacaktır. Soya, bizim için olmazsa olmaz bir üründür. Biçerdöverle hasat yapılan soyanın arkasından çıkan saplar dahil balya yapılıp hayvanlara yem olarak kullanılmakta. Aynı zamanda soya, ekildiğinde toprağımıza azot bırakmakta ve toprağımızın ileriki ekimlerinde verimi arttırmakta.”

KAYNAK: İHA

Bilgi Haberleri

  1. Resmi evraklarda neden kırmızı kalem kullanılmaz?
  2. TOKİ indirim kampanyası başvurusu ne zaman başlayacak? Murat Kurum duyurdu...
Sonraki Haber