Sıcaktan ağaç gölgesine kaçanlar dikkat! Meğer o ağacın altında uyumak tehlike çanları çaldırıyormuş...

Sıcak havalarda ağaç gölgeleri herkesin kaçtığı noktaların başında yer alır. Ağacın altında uzanmak ise çoğu kişi için ayrı bir keyiftir. Her ne kadar keyifli olsa da o ağacın altında uzanmak resmen tehlike saçıyormuş. İşte, gölgesinde uzanmayı aklınızdan bile geçirmemeniz gereken o ağaç…

Bunaltıcı sıcaklardan kaçmak için sığınılan ağaç gölgeleri meğer sandığınız kadar masum değillermiş. Halk arasında da her ağacın gölgesinde oturulmayacağı ya da uzanılmayacağına dair bilgiler dolaşır.

Her ne kadar serinletse tatlı bir uyku imkanı sunsa da ağaç gölgeleri her ağaç için aynı masumiyette değilmiş. Özellikle de o ağacın gölgesinde uyuyan tehlike çanlarını çaldırıyor.

Ağacın yer aldığı bölge halkının inanışına göre o ağacın gölgesinde uyuyan bir daha uyanmıyor. Ağacın meyvelerinde çiğ bile ölümcül olabiliyor.

Dünyanın en ölümcül ağacı…

Florida, Bahama, Karayipler, Batı Hindistan, Orta Amerika ve Güney Amerika bölgesinde ender rastlanan ve “manşinel” adı verilen ağaç dünyanın en ölümcül ağacı olarak biliyor. Yerliler, manşinel ağacının gölgesinde uyuyanın bir daha uyanamayacağına inanıyor.

3 metreden 15 metreye kadar uzanabilen bu ağaç Sütleğengiller familyasından geliyor. Düz ve açık kahverengi bir kabuğa sahip olan manşinel ağacı, uzun dallara sahip bir ağaç olarak biliniyor. Aynı zamanda yumurta şeklindeki yaprakları bulunuyor ve küçük ve pembe çiçekleri olan bu ağacın elma şeklinde sarı ve yeşil renklerde meyveleri de oluyor.

Gölgesine sığınmayı düşünmek bile hata…

Manşinel ağacının henüz tam olarak tanımlanamayan güçlü bir toksin içerdiği biliniyor. Ayrıca, ağacın meyvelerinde sütü andıran beyaz bir su bulunurken bu su, güçlü bir alerjik dermatite, deride içi su dolu kabarcıklara neden olan forbol ve diğer cilt tahriş edici maddeleri içeriyor.

Bu ağaçtan ortaya çıkan toksinler o kadar güçlü ki meyvelerden sıçrayan yağmur damlaları ya da çiy, deride kabarmalara neden olabiliyor. Bu da yetmezmiş gibi ağacın yanan odundan gelen dumanı ise kişilerde geçici körlüğe yol açabiliyor.

Bu ağaca düşen yağmur damlaları forbol toplayabiliyor. Bu nedenden dolayı altında duran bir insanı yakma ihtimali bulunuyor. Öte yandan söz konusu bu ağaca dokunmak bile deride kabartmalarla yol açabileceğinden uzak durulması gereken bitki türleri arasında yer alıyor.

*
Sonraki Haber