Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? Sokak hayvanları yasasında hangi maddeler var?

Türkiye gündeminde yer alan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Peki kabul edilen bu Sokak hayvanları yasası maddeleri neler? İşte, detaylar...

Son günlerde Türkiye’nin ana gündeminin nabzını tutan sokak hayvanları yasası netlik kazandı. Kamuoyunda tartışmalara yol açan bu yasanın maddeleri ise merak ediliyor.

TBMM Genel Kurulunca kabul edilen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile birlikte Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklendi.

Peki söz konusu olan sokak hayvanları yasası maddeleri nelerdir? Sahipsiz hayvanlar uyutulacak mı? İşte, detaylar...

Sokak hayvanları yasası maddeleri neler?

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5. maddesi kabul edildi.

Verilen önergeyle saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağına ilişkin hüküm teklif metninden çıkarıldı.

Sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifi, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifin kabul edilen bazı maddelerin genel hatlarıyla şu şekilde:

1. Ötanazi Düzenlemeleri: "Ötanazi" ifadesi tekliften çıkarıldı ancak veteriner hekimler tarafından belirli şartlar altında ötanazi yapılabilmesine izin verildi. Bu şartlar arasında hayvanların acı ve ıstırap çekmesi, iyileşme durumu bulunmayan hastalıklar, akut bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi veya eradikasyonu ve insan sağlığı için risk oluşturan durumlar yer alıyor.

2. Belediyelere Yükümlülükler: Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların korunması ve bakımını sağlamak için hayvan bakımevleri kurmak zorunda olacak. Belediyeler, bu amaçla bütçelerinin belirli bir yüzdesini ayıracak ve bu ödenekleri başka amaçlar için kullanamayacaklar.

3. Rehabilitasyon: Teklifin 4. maddesi, rehabilite edilen köpeklerin kapsam içine alınmasını öngörürken kediler kapsam dışı bırakıldı. Ayrıca, belediyeler rehabilite edilen hayvanların bakımını üstlenecek.

4. Dijital Kimliklendirme: Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmaları zorunlu hale getirildi.

Bilgi Haberleri

  1. Yemen'den İsrail'e füze saldırısı: Sirenler çaldı
  2. ASAL Araştırma: CHP'nin DEM ile mitingine halkın çoğunluğu olumsuz bakıyor
  3. Fethiye'de sağanak nedeniyle su baskınları yaşandı
Sonraki Haber