Trenlerde taşınan kömürlerin üzerine su sıkılmasının nedeni bakın neymiş…

Kömür taşıyan trenlerin vagonlarının üzerine su sıkıldığını biliyor muydunuz? Herhangi bir amacı yok gibi görünen bu eylemin meğer arkasında oldukça önemli sebepler varmış. Bakın kömürlerin üzerine su sıkılmasının sebebi neymiş…

Yük taşımacılığı yapan trenler sıklıkla kömürde taşır. Ancak diğer taşınan yüklerin aksine kömür taşınırken çoğu kişinin belki de hiç dikkat etmediği sıradan bir uygulama gibi gözüken su püskürtmesi yapılır.

Her ne kadar denk gelmeseniz bile duyduğunuzda sıradan bir eylem olarak düşündüğünüz bu kömürlerin üzerine su sıkılması aslında oldukça önemli bir eylemmiş.

Basit gibi görünen su püskürtme, çevresel açıdan ve güvenlik açısından oldukça büyük bir öneme sahipmiş. Bakın oldukça önemli olan nedenler nelermiş.

Kömürler neden ıslatılıyor…

Trenler hareket ettiklerinde oluşturdukları titreşim ve rüzgar, kömürlerin ince partiküllerinin havaya karışmasına neden olur. Bu durumda çevreye kömür tozunu yayılmasına neden olur.

İnsan sağlığı için tehlikeli olan kömür tozunun özelliklede tren güzergahına yakın yerleşim yerlerine yayılması oldukça sakıncalıdır. Solunum rahatsızlıklarına neden olabilecek bu tozun rüzgar ve titreşimle yayılmasını önlemek için kömürlerin üzerine su sıkılarak ince partiküllerin havalanması önlenir.

Ayrıca bu ince kömür tozları tren raylarının üzerinde birikerek güvenliği de tehdit edebiliyor. Su sıkılmadığı zaman uçuşan tozlar raylarda birikerek trenin çekişini azaltabilir veya ekipman arızalara neden olabilir.

En önemli nedeni ise taşınma sırasında oluşan titreşimde, kömürlerin sürtünme ve titreşimden alev alması bir hayli olası olabileceğinden bu eylem yapılır.

Püskürtülen su, kömür partiküllerini birbirine bağlayarak havaya karışmalarını büyük ölçüde azaltır ve olası yangın ihtimalini engeller.

*
Sonraki Haber