Tunceli’de hasadı yapıldı, tezgahlar kuruldu! 1 kaşığı bile vücudu sıfırlıyor

Çemişgezek ilçesi, Türkiye'nin dut üretiminin kalbi olarak bu yıl da pekmez sezonunu açtı. Her yıl dut ağaçlarından toplanan meyveler, ilçe sakinleri tarafından özenle pekmeze dönüştürülüyor. 1 kaşığı bile bağışıklığı uçurmaya yetiyor.

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi, Türkiye'nin dut üretiminin en yoğun yapıldığı yerlerden biri olarak öne çıkıyor.

Her yıl dut ağaçlarından toplanan dutlar, bu yıl da pekmez dönüşümü için kazanlarda kaynamaya başladı.

Uzun bir emek gerektiren pekmez üretimi, ilçe sakinlerinin aile ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Çemişgezek'te tahmini olarak 100 ton pekmez üretiliyor ve bu pekmez, kalitesiyle ön plana çıkarak yoğun talep görüyor.

Üreticiler, geleneksel yöntemlerle odun ateşinde saatlerce kaynatılan ve güneşte olgunlaştırılan pekmezlerini hem yerel pazarlarda hem de şehir dışında satıyor.

"Çemişgezek'in her tarafı dut bahçesi"

İlçede yaşayanların en büyük geçim kaynağının dut ve pekmez olduğunu vurgulayan Eylem Yıldız, “Çemişgezek’te yaşıyorum. Çemişgezek’teki insanların en büyük geçim kaynaklarından biri dut ve pekmezdir. Dut artık dünyada tescillenmiş bir marka olarak Çemişgezek’te üretilmektedir. Ulukale köyümüzde üretilmektedir. Yazın dutlarımızı silkeleriz. Altına savanlarımızı sereriz. Sonra getirip büyük kazanlarda dutlarımızı kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra özel onlar için taşlarımız var. Taşlar üzerinde torbalara koyuyoruz ve orada süzülmesini bekledikten sonra kovalarla alıp kazanlarda tekrardan kaynatıyoruz. Sonra bunu damlarda, tepsiler de yayıp güneşte 2-3 gün beklettikten sonran şıranın pekmez haline gelmesini bekliyoruz. Güneşte birkaç gün bekledikten sonra artık sofralarımızda hazır, yenecek hale geliyor.

Pekmezimizi organik dutumuzla, tamamen doğal yöntemlerle yapıyoruz. Hijyenik olmasına çok dikkat ediyoruz. Çemişgezek ilçemizin her tarafı adeta dut bahçesi. Çok uzun yıllardır bulunan dut ağaçlarımız var. Pekmez yapımı çok zor ve çok meşakkatli bir süreçten geçiyor. Yaptığımız pekmezlerin bir kısmını evimize ayırıyoruz, bir kısmını ise satıyoruz. Çemişgezek ilçemizde tahmini olarak 100 ton pekmez üretildiğini biliyoruz. Pekmezimiz her derde deva" dedi.

Şifa dağıtıyor

Dut pekmezinin birçok hastalığa şifa olduğunu belirten Zafer Abay ise şöyle konuştu:

“Organik dutumuzla hijyenik şartlarda yaptığımız pekmezlerimiz, ağız yaralarına ve kansızlığa iyi geldiği, çocukların gelişimine katkı sağladığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, ağız ve boğaz enfeksiyonlarına iyi geldiği ve sindirim sistemini güçlendirdiği, pekmezimizin tam bir enerji deposu olduğu söylenmektedir. İlçemizde tahminen 1000 yaşına kadar dut ağaçlarımız bulunmaktadır. Tamamı organiktir.”

Bilgi Haberleri

  1. Spor otomobil devi Porsche bayilerini kapatıyor! Satışlarda rekor düşüş yaşandı
  2. Gözler o tarihe çevrildi; Hem ev aldıracak, hem araba...
  3. Gece yemek yiyenler dikkat! Gece yemek yemenin zararları bakın neymiş...
Sonraki Haber