Türk kahvesinin yanında su ikram edilmesinin nedeni bakın neymiş...

Türk kahvesini her nerde içerseniz için ikram edildiği sırada yanında mutlaka bir bardak su ile gelir. Türk kültürünün büyük simgelerinden olan Türk kahvesinin yanında su ikram edilmesinin asıl nedeni kahvenin tadı değilmiş.

Her gün severek tüketilen içeceklerin arasında yer alan Türk kahvesi kültürümüzün önemli simgelerindendir.

İster evde, ister dışarda içiyor olsanız da ikram edilirken yanında her daim lokum bulunmasa da su mutlaka bulunur.

Özellikle kız isteme merasimleri sırasında hem lokumun hem de suyun mutlaka tepside yer alması sadece sunum için değilmiş. Aslında oldukça ince anlamlar taşıyan bu geleneğin ayrıntıları bakın neymiş.

TÜRK KAHVESİ TEK BAŞINA İKRAM EDİLMEMESİNİN NEDENİ...

Geleneklerimizden gelen çeşitli rivayetlerden dolayı Türk kahvesi genellikle su ve lokum ikilisi ile servis edilir. Aslında oldukça ince bir düşünce olan su ikramı, eski zamanlarda eve gelen misafirlerin aç mı tok mu olduğunu anlamak için ev sahibi tarafından Türk kahvesinin yanında su ikram ederdi. Misafir eğer kahveden önce suyu içerse bu onun aç olduğu anlamına gelir ve misafire sofra kurulurdu.

Birçok farklı şekilde yorumlanan bu geleneğimizin diğer bir anlamı ise, Osmanlı İmparatorluğu dönemine aittir. Padişahın yediği yiyeceklerin zehirli olup olmadığını anlamak için çeşnicibaşıları tadım yapardı. Ancak kahve tek kişilik cezvede yapıldığı için tadım yapmak mümkün değildi.

Bu durumda da padişah kahvesini içmeden hemen önce, Türk kahvesinin içine parmağını batırır ardından da suyun içerisine sokardı böylece kahvenin su içindeki dağılımına göre zehirli olup olmadığı anlaşılır ve ona göre padişaha kahvesini içerdi.

Bu rivayetlerin yanı sıra bilimsel olarak da bir nedeni olan su ikramı, kahvenin içinde bulunan “oksalat” isimli böbrek taşına neden olan maddenin kahvenin ardından içilen su yardımıyla kısa süre içinde atılmasını sağlamada etkili oluyormuş.

Bilgi Haberleri

  1. Sezonu geldi, balıkçılar sıraya girdi: BİM'de Olta Takımı 499.00 TL, Olta Misinası 119.00 TL…
  2. İnsan yüzlü maymun ortaya çıktı! Görenler gözlerine inanamadı...
  3. Safranın göz sağlığına faydaları saymakla bitmiyor! İşte safranın göze faydaları...
Sonraki Haber