Uçak camlarında delik olmasının sebebi bakın neymiş…

Ulaşım tercihi havayolu olan çoğu kişi uçakta cam kenarına oturduğunda camda bulunan o minik deliği fark etmiştir. Pencerenin alt orta kısmında yer alan bu delikler küçük olsalar da meğer marifetleri oldukça büyükmüş. Bakın o deliğin yapılma sebebi neymiş…

Sık sık uçak yolculuğu yapan birçok kişinin dikkatini çeken ve merak uyandıran detaylar arasında şüphesiz camlarda bulunan o küçük delik yer alır.

Yapılış nedeni çoğu kişi tarafından bilinmeyen ve oldukça merak edilen bu detay her ne kadar küçük olsa da önemi de bir o kadar büyük olan detayların başında gelir.

Bazı kişiler tarafından uçağın camında delik bulunması tehlikeli olarak gözüküyor olsa da bu durum aksine riskleri önleyecek olan bir mühendislik harikasıdır.

“Nefes alma deliği” ya da “havalandırma deliği” olarak adlandırılan o minik delik bakın nasıl bir öneme sahipmiş…

Hayati bir öneme sahipmiş…

Uçak camları tamı tamına üç katmandan oluşan bir yapıya sahiptir. Söz konusu katmanlar ise çoğunluklu olarak akrilik malzemeler kullanılarak yapılır. En üstte yer alan katma, kendinde sonra gelen katmanı ve en önemlisi de yolcuları koruyan plastik bir kapak görevi görür.

Ortadaki katman ise merakınızın odağı olan o minik deliğin bulunduğu katmandır. Son katman ise uçağın dışında bulunan ve zorlu hava koşullarıyla mücadele eden en sağlam katmandır.

“Nefes alma deliği” olarak adlandırılan delik katmanlar arasındaki basınçla uçak içindeki basıncı dengelemek için yapılan oldukça önemli bir detaydır. Bu küçük delik sayesinde asıl basıncı dış katman yüklenir ve orta katmana çok fazla yük binmediğinden basıncı dengelemekte oldukça başarılı olur.

Ve son olarak her ne kadar küçük ve önemsiz gibi gözüküyor olsa da sağladığı basınç kontrolü sayesinde uçakların olmazsa olmaz özellikleri arasında yer alır.

Bilgi Haberleri

  1. 18 Ekim 2024 cuma namazı saat kaçta? İstanbul, İzmir, Ankara ezan vakitleri
  2. Para mı, sağlık mı? Rüyada altın görmek bakın ne anlama geliyor
  3. İstanbul Maratonu ne zaman, nereden başlayacak 2024? İstanbul Maratonu bitiş noktası
Sonraki Haber