ABD, müttefiklerinin Ukrayna'ya F-16 tedarikine izin verdi
Başkan Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, "Kaç tane teslim edeceğini belirlemek için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız" dedi.
Washington yönetimi, Kiev'e büyük destek paketi kapsamında Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya Amerikan yapımı F-16'lar da dahil olmak üzere gelişmiş savaş uçakları tedarik etmesine izin verecek.
Konuya ilişkin açıklama, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan geldi.
Sullivan, G7 Liderler Zirvesi marjında bulunduğu Japonya'nın Hiroşima kentinde basın toplantısı düzenledi.
Ukrayna'ya F-16 transferi
ABD Başkanı Joe Biden'ın G7 mevkidaşlarına, F-16'lar dahil dördüncü nesil savaş uçakları konusunda Ukraynalı pilotları eğitmek için ortak bir çabayı destekleyeceğini bildirdiğini kaydeden Sullivan, bu zamana kadar sözlerini yerine getirerek Ukrayna'ya ihtiyaç duydukları desteği sağladıklarına dikkati çekti.
"Teslimat için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız"
Sullivan, artık Ukrayna'nın savunmasına yönelik uzun vadeli taahhütlerinin bir parçası olarak Ukrayna hava kuvvetlerini geliştirmeyi görüştüklerini belirterek şöyle dedi:
Önümüzdeki aylarda eğitim ilerledikçe, uçakların ne zaman, kim tarafından ve kaç tane teslim edeceğini belirlemek için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız.
Başkan Biden'ın daha önce de F-16 seçeneğini masadan kaldırmadığını belirttiğine işaret eden Sullivan, Ukrayna'ya bu zamana kadar verilen desteğin çatışmaların gerekliliklerine göre yapıldığını söyledi.
ABD, Ukrayna'nın Rus topraklarına saldırmasını desteklemiyor
Sullivan, verilen destekle Ukraynalıları, karşı saldırı yoluyla savaş alanında ilerleme kaydedecek duruma getirdiklerini, dördüncü nesil savaş uçaklarının Ukrayna'nın ileride Rusya'ya karşı caydırıcılık ve savunma yapabilmelerini sağlamanın bir parçası olduğunu anlattı.
İlk aşamada Ukraynalı pilotlara eğitim verileceğini bildiren Sullivan, zamanla uçakların tedarikinin nasıl yapılacağını belirlemek için müttefikler ve Ukraynalılarla birlikte çalışacaklarını, bu kararların askeri komutanların tavsiyeleriyle verildiğini ifade etti.
Sullivan, halihazırda Ukraynalıların ana ihtiyaçlarının F-16 olmadığını düşündüklerini, gelecekte buna ihtiyaç duyacakları için uygun zamanlamanın, eğitimin şu an başlaması yönünde olduğunu aktardı.
Diğer yandan ABD'nin ve diğer ortakların, Ukrayna'nın F-16'larla Rusya topraklarına saldırmasını desteklemediklerini yineleyen Sullivan, Ukraynalıların da bu uyarıya uymaya hazır olduklarını belirttiklerine işaret etti. Sullivan, eğitimin ne kadar süreceği konusunda bilgi vermedi.
Zelensky Japonya'ya gidiyor
Biden'ın, G7 zirvesine katılmak üzere Japonya'ya gidecek olan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile görüşmesine ilişkin Sullivan, bu konuda resmi bir açıklamalarının henüz olmadığını ancak Biden'ın Zelensky ile görüşmeyi dört gözle beklediğini söyledi.
Sullivan, Ukrayna liderinin Japonya'ya nasıl geldiği konusundaki soruya yanıt vermedi ancak ABD'nin seyahate bir dahli olmadığını bildirdi.
Biden'dan Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesine onay
Amerikan basınına göre, Biden'ın Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesi planını destekleyeceğini söylediğini aktaran ABD'li yetkililer, bunun ABD'nin Ukrayna'ya F-16 göndermesi için bir adım olduğunu kaydetmişti.
Yetkililer, Biden'ın bu savaş uçaklarının ne zaman, kaç tane ve kim tarafından verileceğine ilişkin kararların gelecek aylarda eğitim devam ederken alınacağını söylediğini aktarmıştı. Yetkililer ayrıca söz konusu eğitimin Avrupa'da verileceğini ve gelecek haftalarda başlayacağını bildirmişti.
Zelensky'den Biden'a teşekkür
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ise yaptığı Twitter paylaşımında söz konusu bilgiyi doğrulayarak şu ifadeleri kullanmıştı:
ABD ve Sayın Biden'ın uluslararası savaş uçağı koalisyonunu desteklemeye yönelik tarihi kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu karar, gökyüzündeki ordumuzu daha da güçlendirecektir.
Hiroşima'daki G7 Zirvesi'nde bu kararın uygulanmasını görüşeceğimize inanıyorum.
Ukrayna'ya savaş uçağı sağlamak için uluslararası koalisyon
İngiltere ve Hollanda, İzlanda'daki Avrupa Konseyi zirvesinin oturum aralarında Ukrayna'ya savaş uçağı sağlamak için bir "uluslararası koalisyon" üzerinde anlaştıklarını açıklamıştı.
Ayrıca İngiltere ve Almanya yakın gelecekte Kiev’e savaş uçağı teslim etmeyeceklerini ve Ukrayna'ya olası bir F-16 savaş uçağı teslimatına ilişkin nihai kararın ABD’ye ait olduğunu bildirmişti.