Adım adım: Nasrallah nasıl öldürüldü?

Hasan Nasrallah'ın öldürülmesine ilişkin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 25 Eylül Çarşamba günü emri verdiği ancak saldırının aylardır planlandığı gündeme geldi.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

İsrail, Hasan Nasrallah'ı öldürdü.

İsrail'in hamlelerinden sonra Orta Doğu gittikçe ısınırken, Nasrallah'ın öldürülmesine giden sürecin detayları ortaya çıktı.

Saldırıda 80 adet delici bombanın kullanıldığı öğrenilirken, Reuters’a konuşan biri sağlık görevlisi iki kaynak da ölüm nedeninin patlamanın şiddetiyle yaşanan travma olduğunu söyledi.

"İSRAİL ROTASINI HİZBULLAH'A ÇEVİRDİ"

Nasrallah'ın öldürüldüğü saldırının ardından İsrailli bir kaynak, Reuters'a konuştu ve ilginç açıklamalar yaptı.

İsrail'in 20 yıldır istihbarat çalışmalarını Hizbullah'a yoğunlaştırdığını ve Nasrallah'ı istediği zaman merkez dahil vurabileceğini söyleyen kaynak, emrin 25 Eylül'den önce verildiğini belirtti.

"İSRAİL YERİNİ BİLİYORDU"

Amerikan gazetesi New York Times’ın aktardığına göre İsrailli yetkililer, aylardır Nasrallah’ın nerede olduğunu biliyordu ve yer değiştirmesine karşın saldırı planlandan önce yapıldı.

"HİZBULLAH İÇERİSİNDE MUHBİR VAR"

Nasrallah, 2006 yılından beri kamuoyuna görünmekten kaçınıyordu ve çok az sayıda insanla görüşme gerçekleştiriyordu. Ayrıca Nasrallah uzun zamandır tetikteydi, hareketleri kısıtlanmıştı ve çevresi çok küçüktü.

Reuters’a konuşan örgüt içinden bir güvenlik yetkilisi, Hizbullah içinde bir İsrail muhbiri olmasından endişe ettiklerini açıkladı.

"NASRALLAH BİLİYORDU"

İsrail, Nasrallah da dahil olmak üzere örgütün sekiz önemli komutanından yedisini öldürdü.

Grup içinden kaynaklar, Nasrallah'ın 17 Eylül'deki çağrı cihazı patlamalarından bu yana her zamankinden daha dikkatli davrandığını ve İsrail'in kendisini öldürmeye çalışacağı endişesiyle hareket ettiğini aktardı.

İSRAİL SALDIRIYI NASIL PLANLADI?

İsrail'in askeri sözcüsü Yarbay Nadav Shoshani, gazetecilere verdiği brifingde, ordunun Nasrallah ve diğer liderlerin nerede ve ne zaman toplandığına dair "gerçek zamanlı" bilgiye sahip olduğunu söyledi.

Fransız gazetesi Le Parisien, İsraillilere Nasrallah'ın sığınağa doğru yolda olduğunu bildiren köstebeğin İranlı olduğunu iddia etti.

"MÜRETTEBAT BİRKAÇ GÜN HAZIRLIK YAPTI"

Saldırıyı gerçekleştiren F-15I jetlerinin 69. Filosunun komutanı, İsrail medyasında sadece "Yarbay M" olarak adlandırıldı.

Saldırıyı gerçekleştiren hava mürettebatının "birkaç gün" hazırlık yaptığı, ancak kendilerine hedefin sadece birkaç saat önce söylendiği belirtildi.

Dört konut binası vuruldu, üçü tamamen yıkıldı ve iki bina daha saldırıda hasar gördü.

Dünya Haberleri

  1. Rusya: İsrail saldırıları Lübnan'da insani felakete neden olacak
  2. İsrail’in Lübnan’a saldırıları sürüyor: Can kayıpları giderek artıyor
Sonraki Haber