Almanya, yaşlılıkta çalışmayı cazip hale getirmek istiyor
Berlin hükümeti, daha uzun süre çalışma fırsatı sunmanın hesaplarını yapıyor. Bu kapsamda mali teşvikler değerlendiriliyor.
Almanya'da, emekliler için uygun çalışma şartlarının oluşturulması gündeme geldi.
Emeklilerin, hazırlık aşamasındaki plan kapsamında vergisiz çalışabilmesinin önü açılacak.
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, Bild'e verdiği demeçte, "100 bin kişiyi formda tutmayı ve onlara biraz daha uzun süre çalışma fırsatı vermeyi başarabilirsek, bu yılda yaklaşık 2 milyar euro anlamına gelir." dedi.
Mali teşvikler gündemde
Çalışmak isteyenler ve çalışabilenler için vergilendirme yoluyla bunun daha da rağbet edilebilir olmasını sağlayacak mali teşvikler üzerinde duruluyor.
Daha uzun çalışma saatleri ve daha esnek geçişler için teşviklerin gündeme geldiği ülkede, "yavaş yavaş emekliliğe geçiş" veya yarı zamanlı çalışma imkanı sağlayacak düzenlemeler yapılması değerlendiriliyor.
"Daha az bürokrasi"
Bu girişimin "Vergi indirimi, daha az bürokrasi!" anlamına geldiği belirtildi.
Berlin yönetiminin 2023 yılına ilişkin verilerine göre, en az 45 yıllık sigortalılıktan sonra ortalama aylık emeklilik maaşı bin 543 euro. Ancak cinsiyetler arasındaki farkın önemli olduğu da belirtildi.
Yıllık fark 3 bin 800 euro
Kadınlar ortalama olarak sadece bin 323 euro alırken, erkekler ayda bin 637 euro alıyor. Bu da yıllık yaklaşık 3 bin 800 euroluk fark demek.
Çeşitli senaryolara işaret edilen haberde, şu notlar paylaşıldı:
Emeklilik 2022'de başlarsa, emekliliğin yüzde 82'si vergilendirilecek ve yüzde 18'i vergiden muaf olacak.
Emeklilik 2023'te başlarsa, vergilendirilebilir kısım yüzde 83 olacak ve emekliliğin yüzde 17'si vergiden muaf kalacak. 2040'tan itibaren yüzde 100'ü vergilendirilecek.
Çalışan emeklilere işaret edilerek, böyle bir durumda vergi dairesinin emekli maaşını ana gelir kaynağı olarak gördüğü kaydedildi.