Amerika'da ülke genelinde Harris, eyaletlerde Trump önde

Cumhuriyetçi aday Donald Trump, başkanlık yarışında belirleyici olan 7 kritik eyaletin tamamında Demokrat rakibi Kamala Harris'in az farkla önünde yer alıyor.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

Amerika'da 5 Kasım'da düzenlenecek olan seçimler öncesi peş peşe anketler yapılıyor.

Kamala Harris ve Donald Trump'ın yarıştığı seçimlerde Amerika'nın yeni başkanı belli olacak ve 4 yıl boyunca da ülkeyi yönetecek.

İki iddialı adayın seçim yarışı heyecanlı anlara sahne olurken, ülke genelinde Kamala Harris'in önde olduğu öğrenildi.

Kritik eyaletlerde ise Donald Trump'ın önde olduğu belirlendi.

ÜLKE GENELİNDE İPİ HARRIS GÖĞÜSLEDİ

ABD'de başkanlık seçim sürecinde yapılan anketleri yayımlayan "Real Clear Politics (RCP)" adlı haber platformunda 24 Ekim itibarıyla paylaşılan ülke geneli anketlerin ortalamasına göre Harris, yüzde 48,8 desteğe ulaşıyor.

Buna göre Harris, aynı anketlerde yüzde 48,5 destek toplayan Trump'ın önünde gözüküyor. Böylece, 16 Ekim'den bu yana rakiplerin arasındaki fark 1,7 puandan 0,3'e düştü.

Harris, ülke geneli anketlerde az farkla önde gözüküyor olsa da en çok oyu alan değil en fazla delegeye ulaşan adayın başkan olduğu Amerikan başkanlık seçim sistemi dolayısıyla "salıncak eyaletlerdeki" sonuçlar daha fazla önem taşıyor.

SON YAPILAN ANKETLER

"Seçiciler Kurulu" (Electoral College) adı verilen sistem dolayısıyla kritik öneme sahip 7 salıncak eyaletteki anketlerin ortalamasına göre Trump'ın 0,9 puan farkıyla Harris'in önünde olduğu görülüyor.

Buna göre Trump, ekimdeki son anketlere göre Pensilvanya'da 0,6, Georgia'da 2,2, Arizona'da 1,5, Nevada'da 0,7, Michigan'da 0,2, North Carolina'da ise 0,8 puan farkla Harris'in önünde yarışı sürdürüyor.

Wisconsin eyaletinde 16 Ekim'deki verilere göre Harris'in 0,3 puanla önünde yer alıyordu ancak güncel sonuçlara göre Trump, 0,2 puanla bu eyalette de yarışı önde götürüyor.

Diğer yandan ülke genelindeki durumu yansıtan ve aralarında Reuters, CBS News, Pew, Harvard ve NBC News gibi öne çıkan anketlerin de yer aldığı 11 güncel anketin ortalamasına göre Harris, yüzde 48,8, Trump ise yüzde 48,5 oy oranına sahip görünüyor.

Bu anketlerden Reuters'ın çalışmasında Harris'e destek yüzde 46, Trump'a destek ise yüzde 43 olarak ortaya çıkarken Harvard'ın anketinde Harris yüzde 51, Trump ise yüzde 49 oy oranına ulaşmış gözüküyor.

Temmuz ayında yapılan anketlerde Trump'la neredeyse aynı oy oranına sahip Harris'in, bu sürede özellikle kadın ve Latin Amerika kökenli seçmenler arasındaki desteğini kısmen artırdığı belirtiliyor.

MUHTEMEL DELEGE SAYILARI PROJEKSİYONU TRUMP DİYOR

50 eyaletten toplam 535 delegenin dağıtılacağı ve 270 delegeye ulaşan adayın başkan olacağı seçim sistemi dolayısıyla esasen tüm gözler, kritik eyaletler Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin'de olacak.

Bu eyaletlerdeki güncel anketlerde Trump, az farkla önde olsa da Harris'in aday olduğu temmuz ayından bu yana Michigan ve Wisconsin'de önde bulunduğu ancak son 2 haftada Trump'ın bu eyaletlerde de az farkla öne geçtiği gözüküyor.

Uzmanlar, Trump'ın özellikle Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada ve North Carolina'da güçlü favori olduğunu ve anketlerde geriye düşmüş olsa da Harris'in halen Michigan ve Wisconsin'de kazanma şansının bulunduğuna işaret ediyor.

Ancak Trump'ın şu anda anketlerde önde olduğu 7 salıncak eyaletin tamamını kazanması durumunda 312 delegeye ulaşabileceği, Harris'in ise 226 delegede kalabileceği öngörülüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Dünya Haberleri

  1. Elon Musk, Donald Trump'ı destekleyenlere 1 milyon dolar dağıttı
  2. İsrail, Gazze Şeridi'ndeki yerleşim yerlerini hedef aldı: 78 kişi hayatını kaybetti
  3. Norveç'te sosyal medya kullanımına yaş engeli
Sonraki Haber