Bill Gates, ineklerin gaz çıkarmasına karşı harekete geçti

Teknoloji milyaderi, metan gazını azaltmak isteyen Avustralya merkezli girişimi desteklemek üzere maddi destek sağladı.

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, son dönemde et üretiminin çevresel etkilerine dair çıkışlarıyla gündeme geliyor.

Yüksek gelirli ülkelerin yapay ete geçmesi gerektiğini savunan Gates, en yoksul 80 ülkenin yapay et yiyeceğini düşünmediğini ve ilk başta farklı bir tat alınsa da işlerin zamanla yoluna gireceğini söyledi.

Gates'ten 12 milyon dolar

67 yaşındaki Gates'in, son olarak ineklerin neden olduğu metan emisyonlarını durdurmak isteyen Avustralya merkezli bir girişimi desteklediği ve besi hayvanı gıda takviyeleri ile ilgili araştırmalara fon aktardığı belirtiliyor.

New York Post'a göre, Gates'in şirketi Breakthrough Energy Ventures, iklim teknolojisi şirketi Rumin8 için 12 milyon dolar ayırdı.

İneklerin yol açtığı emisyonları azaltmak istiyorlar

Ayrıca Amazon CEO'su Jeff Bezos ve Alibaba'nın kurucu ortağı Jack Ma tarafından da destek verildiği konuşuluyor.

Rumin8, hayvancılık emisyonlarını azaltmak için çözümler üzerinde çalışıyor ve çiftlik hayvanlarını besleyecek şekilde verimli ve düşük maliyetle üretilebilen "anti-metanojenik özellikleri" inceliyor.

Karbondioksitten sonra en yaygın sera gazı

BBC'de yer alan bilgiye göre, metan, karbondioksitten sonra en yaygın sera gazı. İnek, keçi ve geyik gibi çiftlik hayvanları, mideleri sindirim için çim gibi sert lifleri parçalarken metan üretiyor.

İnekler için deniz yosunu önerisi

Bazı çalışmaların, inekleri deniz yosunu ile beslemenin metan emisyonlarını önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdiği kaydedildi. Rumin8'in Genel Müdürü David Messina, aldıkları yatırımlar hakkında konuştu:

Dünyanın dört bir yanındaki iklim etki fonlarından aldığımız tepkilerden çok memnunuz. Çiftlik hayvanlarından kaynaklanan metan emisyonlarına yönelik çözümleri finanse etmek için gerçek bir istek var. Neyse ki teknolojimizin faydalarını görebiliyorlar.

Yeni Zelanda, çiftçilerden metan gazı vergisi alacak

Geçen ekim ayında Yeni Zelanda, iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla çiftlik hayvanlarının gaz çıkarma ve idrar yapma yoluyla ürettiği sera gazlarını vergilendirmeyi önerdi.

Dünyada bir ilk olan program, çiftçilerin tarımsal emisyonlar için 2025'ten itibaren vergi ödemesini sağlayacak.

Yeni Zelanda'nın toplam sera gazı emisyonlarının neredeyse yarısının, başta metan olmak üzere tarımdan geldiği hesaplanıyor.

2019'da atmosferdeki metan, sanayi öncesi döneme göre yaklaşık iki buçuk kat daha artarak rekor seviyelere ulaştı.

Dünya Haberleri

  1. Pentagon'dan Ukrayna için toplam 126 milyar dolar yardım taahhüdü
Sonraki Haber