İngiltere'de 10 Numara ilk kez Yahudi bir aileye ev sahipliği yapacak

İngiltere'nin yeni başbakanı Starmer ve eşinin, Yahudi ibadetlerine bağlı oldukları ve Şabat günü kutladıkları ortaya çıktı.

İngiltere'de esen seçim rüzgarlarının galibi belli oldu.

14 yıl aradan sonra İngiltere’de ezici bir zaferle hükümetin başına İşçi Partisi geldi.

Keir Starmer, cuma günü Kral 3’üncü Charles önünde yemin ederek başbakanlık koltuğuna oturdu.

Şabat kutlayan başbakan

İngiltere başbakanının resmi konutu olan 10 Downing Street, ilk kez Yahudi bir aileye ev sahipliği yapacak.

Yeni Başbakan Starmer, kendisi Yahudi olmasa da eşi çocuklarını Yahudi olarak yetiştirdi.

Ailesiyle Şabat gününü kutladığı bilinen Starmer, ibadetlerine ülkeyi yönetirken de devam edecek

Starmer antisemitizm karşıtı

Eşi Victoria Starmer’ın dinine aşırı bağlı bir Yahudi olduğu bilinen Keir Starmer’ın, Londra St. Johns Woods’ta bulunan Liberal Yahudi Sinagogu’na üye olduğu öğrenildi.

Ailesinin Yahudi olmasından dolayı, antisemitizme karşı mücadele etmeyi partisinin bir parçası haline getiren Starmer’ın, İsrail- Filistin savaşı hakkında tarafsız davranabileceği konusundaki şüpheler giderek artıyor.

Starmer-İsrail-Filistin

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar sonrası İngiltere’de artan antisemitizm karşısında ‘büyük şok’ yaşadığını belirten Starmer, ”İsrail’in yanındayız.” ifadesini kullanmıştı.

Starmer yaptığı açıklamada, BBC kanalını, Hamas’ı terörist olarak adlandırmadığı nedeniyle eleştirmişti.

İsrail’in büyük destekçileri arasında yer alan Starmer, İsrail’in saldırılarıyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı: “ İsrail’in kendini savunma hakkı vardır. Hamas, terörist eylemlerinden sorumludur."

Filistin’i tanıyacak mı?

Yakın zamanda gerçekleştirdiği röportajda, İsrail ordusuna olan desteğinin altını çizen Starmer, “İsrail’in kendi çıkarına olmayan tavizler vermesi için zorbalık yapmaya hiç niyetim yok. İsrail barış ve güvenlik içinde yaşamayı hak ediyor.” ifadesini kullandı.

Starmer, İsrail’in Bazı Şeria’da bazı bölgeleri egemenlik altına alma fikrine karşı çıktığını söylemesine rağmen, İsrail'e karşı boykotu da reddediyor.

“Vaadim değişmeyecek”

İngiltere seçimleri boyunca Filistin’i tanıyacağını söyleyen Starmer, başbakanlık koltuğuna oturduğunda vaadini hatırlatarak, Filistin’i tanıma vaadim değişmeyecek.” dedi.

Yahudi bir eşe sahip olan, İsrail destekçisi yeni başbakan için, “Verdiği sözü gerçekleştirebilecek mi?” sorusu akıllarda merak uyandırıyor.

İsrail- Filistin savaşında Filistin’i destekleyerek ailesini ve İsrail’i karşısına alacak Starmer’ın vereceği karar, İngiltere'nin de kaderini belirleyecek.

*
Sonraki Haber