İsrail, Lübnan'ın güneyine saldırı düzenledi

İsrail, Hizbullah'ın füze ve roket saldırılarına karşı Lübnan'a geniş çaplı hava saldırısı başlattı. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerini vururken, Lübnanlılara bölgeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

İsrail, Hizbullah'ın geniş çaplı saldırılarını önlemek için Lübnan'a saldırı düzenlediğini açıkladı.

İSRAİL, HİZBULLAH HEDEFLERİNE SALDIRDI

İsrail ordusunun (IDF) resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları şu anda İsrail Devleti vatandaşlarına yönelik yakın bir tehdit oluşturan Hizbullah terör örgütüne ait hedefleri vuruyor” denildi.

Açıklamada, “Saldırıların ardından ve IDF İç Cephe Komutanlığı'nın durum değerlendirmesine uygun olarak, İsrail'in belirli bölgelerindeki halk için hayat kurtarıcı kılavuzlar yayınlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Ordu, Lübnan sakinlerine "derhal" bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

İsrail ordusu sözcüsü, yaklaşık 100 savaş uçağının Hizbullah mevzilerine baskın düzenlediğini ve çoğu kuzey İsrail'e yönlendirilen roketatarları imha ettiğini iddia etti.

İSRAİL'E 200 ROKET ATILDI

Hizbullah, komutan Fuad Şükr'e düzenlenen suikasta yanıt olarak İsrail'in derinliklerine 'büyük ölçekli bir insansız hava aracı saldırısı' başlattığını ve 'kilit askeri bölgeyi' hedef aldığını açıklarken İsrail medyası, Lübnan'dan İsrail'e 200 roket atıldığını bildirdi.

Ayrıca Hizbullah, sivillere verilecek herhangi bir zararın "ağır ve sert cezalara" yol açacağı konusunda uyardı ve her türlü saldırıya şiddetle karşı çıkacağının sözünü verdi.

Hizbullah, saldırıların ilk aşamasının, insansız hava araçlarının İsrail'in derinliklerindeki hedefleri vurmasının önünü açmak için İsrail'in askeri tesislerini vurduğunu söyledi.

İsrail askeri sözcüsü ise düzinelerce İsrail uçağının Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini bombaladığını söyledi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ise Biden'ın, İsrail ve Lübnan'daki olayları yakından takip ettiği, üst düzey yetkililere İsrailli mevkidaşlarıyla sürekli iletişim kurmaları talimatı verdiği belirtildi.

TEL AVİV'DE UÇUŞLAR DURDU

IDF, Hizbullah'ın İsrail topraklarına roketler ve füzeler atmaya hazırlandığını ve ülkeni kuzeyinde sirenlerin çaldığını bildirdi.

İsrail basını, Tel Aviv'e tüm geliş ve gidiş uçuşlarının güvenlik gerekçesiyle durdurulduğunu açıkladı.

Hizbullah'ın da İsrail saldırısına karşı roketler fırlatmaya başladığı, roketlerin İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından önlendiği bildirildi.

8 EKİM'DEN BU YANA EN YOĞUN SALDIRI

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği 40'tan fazla hava saldırısı, çatışmaların başladığı 8 Ekim'den bu yana en yoğun saldırı olarak kayıtlara geçti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesini toplayacağı açıklandı.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, iç cephede "acil durum" ve ülke genelinde 48 saat sürecek olağanüstü hal ilan etti.

Gallant ayrıca Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile telefonda görüştü. Hizbullah'a düzenlenen saldırılara ilişkin bilgi verdi. İsrail ordusundan yapılan son açıklamada, "Saldırılar şimdilik sadece güney Lübnan'a yönelik. Ancak tehdit olan her yeri vuracağız" denildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da İsrail'in topyekün bir savaş istemediğini, ancak sahadaki gelişmelere göre hareket edeceklerini söyledi.

BİDEN'DAN "YAKIN İLETİŞİM" TALİMATI

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Jake Sullivan, İsrail'in kendin savunma hakkını desteklemeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Başkan Joe Biden'ın, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi. Biden, üst düzey yetkililere, İsrailli mevkidaşlarıyla yakın iletişim kurmaları yönünde talimat verdi. Bir diğer açıklama ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan geldi.

Açıklamada, "ABD Savunma Bakanı Austin, Amerika'nın, İsraı̇l'ı̇n İran ve bölgedekı̇ ortakları ı̇le vekı̇llerı̇ tarafından yapılabilecek saldırılara karşı savunulması konusundakı̇ kararlılığını teyı̇t ettı̇" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Dünya Haberleri

  1. Gazze'de can kaybı 42 bin 718’e yükseldi
  2. İngiltere'de erkeklere 'kel' demek cinsel taciz sayıldı
  3. ABD'de "Blade Runner 2049" filminin yapımcıları telif hakkı ihlali nedeniyle Elon Musk'a dava açtı
Sonraki Haber