İsrail Savunma Bakanı saldırıları helikopterden izledi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun yeniden saldırı başlattığı Gazze Şeridi'ndeki bombardımanı havadan takip etti.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma 24 Kasım Cuma günü uygulamaya girmiş, daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı.

Varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest bırakıldı.

İsrail ordusu insani aranın sona ermesinin hemen ardından Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını yeniden başlattı.

7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

Katliamı helikopterden izledi

İsrail Savunma Bakanlığı'nın yaptığı yazılı açıklama ve paylaştığı görüntülere göre Bakan Yoav Gallant, milyonlarca insanın yerinden edildiği abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını savaş helikopterinden izledi.

Gazze'ye saldırı planlarını kendisinin onayladığını paylaşan Gallant, "Bu sabah saatlerinde, bu saldırıların büyüklüğü hem İsrailliler tarafından görüldü hem de Hamas tarafından hissedildi" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler: Umutlar yıkıldı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de İsrail ile Hamas arasında çatışmalara verilen insani aranın sona ermesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Son haftanın silahlar susunca ne olabileceğini gösterdiğini kaydeden Griffiths, "Bugün Han Yunus'taki durum ise susmadığında ne olduğunun şok edici hatırlatması" ifadesini kullandı.

Griffiths, insani ara döneminde esirlerin serbest bırakıldığını, ailelerin bir araya geldiğini ve Gazze'ye insani yardımın arttığını belirterek yardımın ihtiyaçları karşılamakta yine de yetersiz kaldığını bildirdi.

"Bugün saatler içinde çok sayıda insan öldürüldü ve yaralandı. Ailelere yine bölgeleri boşaltma talimatı geldi. Umutlar yıkıldı" açıklamasında bulunan Griffiths, çatışmaların sonlanması gerektiğini vurguladı.

"Gazze'de ölüm, yıkım ve hastalık çemberinde yaşıyorlar"

Griffiths, çatışmanın ikinci ayında çocuk, kadın ve erkek olmak üzere tüm Gazze halkının korku içinde yaşadığına işaret ederek, "Ölüm, yıkım ve hastalık çemberinde yaşıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'de güvenli hiçbir yerin kalmadığının altını çizen ve bunun kabul edilemez olduğunu kaydeden Griffiths, insani yardımların artırılması ve insani ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.

Dünya Haberleri

  1. Rusya: İsrail saldırıları Lübnan'da insani felakete neden olacak
  2. İsrail’in Lübnan’a saldırıları sürüyor: Can kayıpları giderek artıyor
Sonraki Haber