Tekirdağ'da öğrenciler, doğa dostu kumaş boyası üretti

Tekirdağ'daki bir lisenin tekstil bölümü öğrencileri, mor lahana ve soğan kabuğundan elde ettikleri organik boyaları bebek kıyafetlerinin üretiminde kullanmayı amaçlıyorlar.

Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin tekstil bölümü öğrencileri Yasin Güllü ve Arif Sertbinici, çevreye zararlı kimyasallar içermeyen doğal boyaların üretimine odaklanarak çalışmalarına başladılar.

Danışmanları Elçin Atasoy ile birlikte, mor lahana ve soğan kabuğundan laboratuvar ortamında doğal boya elde etme hedefiyle yola çıkan öğrenciler, bu organik boyaları bebek kıyafetlerinde kullanmanın faydalı olacağına inanıyorlar. Bu düşünceyle birlikte örnek kıyafetler de tasarlayan gençler, elde ettikleri verileri "Ekolojik Bebek Giysileri İçin Doğal Boyama" adlı bir proje haline getirdi ve TÜBİTAK'a başvurdu.

Bu proje kapsamında, öğrenciler TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Bölge Yarışmaları'nda üçüncülük elde etti.

"Ekolojik denge önemli"

Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Kıroğlu, öğrencilerin çok anlamlı ve çevreci bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Çevre dostu projenin hak ettiği değeri de dereceye girerek gördüğünü ifade eden Kıroğlu, "Okul olarak TÜBİTAK yarışması için üç proje hazırlamıştık. Bunlardan birisi finallere kaldı ve üçüncü oldu. Tekstil okulu olduğumuz için bizim için ekoloji çok önemli. Bu yüzden çevre konusunda çok hassas oluyoruz." dedi.

"Kimyasallar hem insan sağlığına hem de doğaya zararlı"

Öğrencilerden Yasin Güllü de bebek kıyafetlerinde kullanılan kimyasal boyaların kullanımını azaltarak doğal boyalarla sağlıklı giysiler üretilmesini istediklerini dile getirdi.

Kimyasal maddelerin çevreye verdiği zararı da azaltmak istediklerini belirten Güllü, şunları kaydetti:

Bölümümüzde çalışma yaparken çok kimyasal kullanıyoruz. Bu yüzden bu kimyasallardan çok atık çıkıyor. Kimyasallar hem insan sağlığına hem de doğaya zararlı. Biz de bunu azaltıp bitkilerden doğal boya elde edip çalışma yapmak istedik.

İçinde boya elde edebileceğimiz maddeler bulunduran bitkileri araştırdık. Çeşitli ürünlerle deneme yaptık. Soğan kabuğu ve mor lahanadan elde ettiğimiz boyalarla kumaşlarda boyama yaptık.

"Çalışmamız önemli ölçüde su ve elektrik tasarrufu da sağlayacaktır"

Güllü, projelerini daha da geliştirip farklı yarışmalara da katılmak istediklerini dile getirdi.

Ürettikleri boyanın bebek kıyafetlerinde kullanılmasını istediklerini ifade eden Güllü,

Fabrikalarda kıyafetlerin üretiminden sonra boyanın kimyasalının temizlenmesi için 10 yıkama yapılırken bizim ürettiğimiz kıyafetlerde sadece bir yıkama yapıyoruz. Bizim çalışmamız önemli ölçüde su ve elektrik tasarrufu da sağlayacaktır. Bu çalışmamızın yaygınlaştırılmasını istiyoruz, bölgemiz tekstil fabrikalarının yoğun olduğu bir yer. Bebek kıyafeti üreten tekstil firmalarıyla görüşüp bu noktada ön ayak olmak istiyoruz.

diye konuştu.

Öğrencilerden Arif Sertbinici de projeyle farkındalık oluşturduklarını ve yeni yarışmalara katılacaklarını kaydetti.

Eğitim Haberleri

  1. İsrail'den UCM kararına karşı temyiz başvurusu
  2. Etkisi 24 saat süren yan etkisiz ağrı kesici bulundu
  3. İzmir açıklarında kaçak göçmen yoğunluğu: 209 kişi yakalandı
Sonraki Haber