2024 yılında emekli olanlar maaş yönünden daha avantajlı
Emekli aylığının hesaplanmasında, prim ödenen gün sayısı büyük önem taşıyor. Talep dilekçesinin verilme zamanı da aylığın miktarını etkilerken, geçerli yıldaki ekonomik göstergeler neticesinde 2024 yılında emekli olanların daha avantajlı olduğu belirtildi.
Emekli aylığının miktarı, çalışma hayatı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazanç tutarına ve çalışma süresine (prim gün sayısına) göre değişiyor.
Prime esas kazanç tutarının yüksek olması daha yüksek tutarda prim ödendiği anlamına geldiği için emekli aylığının da yüksek olmasını sağlıyor.
Güncelleme katsayısı büyük önem taşıyor
Bunların yanı sıra, son yılın kazançları için uygulanan güncelleme katsayısı da emekli aylığı bakımından önem taşıyor.
Güncelleme katsayısı emeklilik dilekçesinin verilme tarihine göre değişiyor.
İkisi de 10 bin prim gününe sahip ve prime esas kazançları asgari ücretin iki katı olan kişilerin emekli aylıkları, dilekçe verdikleri tarihe göre değişebiliyor.
Fark yüzde 30'a ulaşacak
2022 yılının Aralık ayında dilekçe verenler ile 2023 yılının Ocak ayında dilekçe verenler arasında, yüzde 17’ye yakın fark ortaya çıkmıştı.
2024 yılında dilekçe verenler ile 2025’te verenler arasındaki farkın yüzde 30’u aşması bekleniyor.
Hesaplar erkenden yapıldı
Aslında emeklilik dilekçesinin aralık ayında mı yoksa ocak ayında mı verilmesinin daha avantajlı olduğunu söyleyebilmek için genellikle kasım-aralık aylarına kadar beklenirdi.
Ancak, bu yıl enflasyonun düşüş sürecine girmesi nedeniyle daha erken tarihte tahmin yapmak mümkün oldu.
Zamlı maaşlardan yararlanacaklar
Bu yıl SSK ve BAĞ – KUR emekli aylıklarına ocak ayında yüzde 49,25, temmuz ayında ise yüzde 24,73 oranında zam yapıldı.
2024’ün Temmuz-Aralık döneminde emeklilik dilekçesi verenler, ocak ve temmuz aylarında yapılan söz konusu maaş zamlarından yararlanacaklar.
2025 yılında yapılan zamlardan faydalanamayacaklar
Emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2025 tarihinden sonra verenler, bu yıl ocak ve temmuz aylarında yapılan zamdan yararlanamayacaklar. Onların emekli aylıkları 2024 yılındaki enflasyon oranı + milli gelirdeki artış hızının yüzde 30’una göre ortaya çıkacak güncelleme katsayısı ile hesaplanacak.
Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 38, Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ndeki enflasyon tahmini ise yüzde 43,52. Orta Vadeli Program’da 2024 yılı büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak öngörüldü.
Bu durumda 2024 yılı güncelleme katsayısı Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine göre 1,3920, Piyasa Katılımcıları Anketi’ndeki enflasyon tahminine göre ise 1,4472 olacak.
2024 yılında emekli olanlar daha avantajlı
Buna göre, Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini tutarsa emeklilik dilekçesini 31 Aralık 2024 tarihine kadar verenler, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra verenlere göre yüzde 34 oranında daha fazla aylık ile emeklilik hayatına başlayacak.