Almanya’nın iş gücü için yılda 400 bin göçe ihtiyacı var

Avrupa'da iş gücüne olan ihtiyaç çeşitli aksaklıklarla kendisini belli ederken Almanya'daki ihtiyacın yılda 400 bin olduğu, IAB tarafından belirlendi.

Giriş: 23.11.2021 - 17:23 Güncelleme:
AA

Almanya’da demografik nedenlerle iş gücü arzındaki düşüşün, ancak yılda yaklaşık 400 bin kişilik bir net göç olması durumunda telafi edilebileceği bildirildi. Uzmanlar, nitelikli eleman açığından dolayı Alman ekonomisinin yılda yaklaşık 30 milyar euro kayba uğradığını tahmin ediyor.

ALMANYA'DA YAŞLI NÜFUS ARTIYOR

Alman İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü (IAB) tarafından yapılan araştırmada, Almanya’da nüfusta yaşlıların artan oranı nedeniyle, iş gücü arzı 2035 yılına kadar mevcut 47,4 milyon kişiden 7,2 milyon daha az olacağı ortaya konuldu.

Ülkede nüfusun yaşlanmasının neden olduğu iş gücü arzındaki düşüşün ancak yılda yaklaşık 400 bin kişilik bir net göç olması durumunda telafi edilebileceğine işaret edilen araştırma raporunda, bunu başarmanın zor olacağı vurgulandı.

2060’A KADAR İŞ GÜCÜ ARZININ 16 MİLYON AZALACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Araştırmada, 2060’a kadar ülkede iş gücü arzının 16 milyon azalacağı tahmin edilerek, yılda 100 bin kişilik net göç ile kadın ve ileri yaş istihdamında daha fazla artış olursa, düşüş 2035 yılına kadar yaklaşık 3 milyon ile sınırlı olacak.

IAB araştırmacıları raporda, “2020'de yürürlüğe giren Nitelikli İşçi Göç Yasası da doğru yönde atılım adım fakat bunun da yetersiz olması muhtemel.” değerlendirmesinde bulundu.

İŞÇİ EKSİKLİĞİ BÜYÜMEYİ GERİLETEBİLİR

Öte yandan, Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) Bertelsmann Vakfı için yaptığı araştırma da Almanya’da ekonomik büyümenin 2035’te, demografik değişimin yol açtığı işçi eksikliğinden dolayı yüzde 0,6 gerileyeceğini ortaya konmuştu.

İŞE UYGUN ELAMAN YOK

Nitelikli eleman eksikliği ülkede kronik hale gelirken, ekonomideki büyüme ve istihdamdaki rekor artışa rağmen yaklaşık 1,5 milyon civarında işe uygun eleman bulunamıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol
Copyright © 2024 Ensonhaber Medya AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.