Alparslan Bayraktar: 2027'den itibaren yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosu Türkiye'ye gönderilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, LNG Anlaşması İmza Töreni"nde, 2027'den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosunun Türkiye'ye gönderileceğini açıkladı.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

Enerjide önemli bir iş birliği gelişti ve BOTAŞ, Shell ile LNG anlaşması imzalayacak. Böylece, yıllık 4 milyar metreküplük LNG Türkiye'ye gönderilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara'da "LNG Anlaşması İmza Töreni"nde yaptığı konuşmada, BOTAŞ'ın Shell ile imzalayacağı LNG anlaşmasıyla 2027'den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosunun Türkiye'ye gönderileceğini bildirdi.

"GÜNLÜK 4,5 MİLYON HANENİN GAZ İHTİYACI KARŞILANACAK"

Bakan Bayraktar'ın konu ile ilgili açıklamaları şöyle:

Bugün burada BOTAŞ ile Shell arasında uzun dönemli sıvılaştırma doğalgaz anlaşması ile bir aradayız.

Yüzer platformumuz Türkiye'ye ulaştıktan sonra, günlük 4,5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak.

ALPARSLAN BAYRAKTAR, SHELL ÜST YÖNETİCİSİ WAEL SAWAN İLE BİR ARAYA GELDİ

Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ ile Shell arasında LNG anlaşması imzalanması programı çerçevesinde Shell Üst Yöneticisi Wael Sawan ile bir araya geldi.

Söz konusu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Bayraktar, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yıllık doğalgazın yarısını LNG gemileri ile alabilecek durumda olduğunu, bu kapsamda dengeli bir tedarik portföyü oluşturmak amacıyla hem komşu ülkelerle hem de uluslararası şirketlerle çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Bayraktar, Azerbaycan ve Cezayir ile boru gazı ve LNG tedarik anlaşmalarının yenilendiğini ve Türkiye'nin halihazırda 34 ülkeyle doğal gaz ticareti yaptığını belirterek, "Bu yıl 50. kuruluş yılını idrak eden BOTAŞ 2023 yılındaki 26,5 milyar dolarlık satışıyla Türkiye'nin açık ara en büyük şirketi konumundadır." dedi.

"BOTAŞ İLE SHELL ARASINDA UZUN DÖNEMLİ BİR LNG ANLAŞMASI İMZALANACAK"

Doğalgaz tedarik portföyünün çeşitlendirilmesi doğrultusunda yarım asırlık tecrübeye sahip BOTAŞ ile Shell arasında uzun dönemli bir LNG anlaşması imzalanacağını bildiren Bayraktar, "Bu kapsamda 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 LNG kargosu teslimatı ülkemize gerçekleştirilecek." ifadesini kullandı.

SADECE BİR ALIM-SATIM ANLAŞMASI DEĞİL

Bu anlaşmanın iki şirket arasında sadece bir alım-satım işleminin ötesinde, dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonlarıyla bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından önemli olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

Anlaşma kapsamında gemilerle LNG taşımacılığı alanında BOTAŞ'ın farklı ve kritik kabiliyetler edinecek olmasından da memnuniyet duyuyoruz. Böylelikle, BOTAŞ bölgesel doğal gaz ticaretindeki etkin rolünü daha da güçlendirecek ve genişletecektir. Bunun yanı sıra, TPAO ve Shell arasında 11 Temmuz 2023 tarihinde imzalanan mutabakat zaptı doğrultusunda petrol ve doğalgaz sahalarında yürütülen ortak çalışmalardan memnuniyet duyduğumuzu da ifade etmek istiyorum. Bu işbirliğini daha da somutlaştırmak istiyoruz. İşbirliğimizi hem yurt içinde hem de uluslararası alanda daha da ilerletme niyetimizi sürdürüyoruz.

YENİLENEBİLİR PROJELERLE İLGİLİ YATIRIM TEMENNİSİ

Bayraktar, Türkiye'nin hızlı bir enerji dönüşümü geçirdiğini ve enerjide yapılan yaptırımlar ve yeni projelerin yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, "Shell'in bu konudaki iddialı hedefleri için Türkiye rüzgar ve güneş potansiyeli inanıyorum ki dikkatle üzerinde birlikte çalışmamızı gerektirecek ve inşallah ileride böyle bir etkinlikte yenilenebilir projelerle ilgili yatırımları imzalıyor olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE'NİN ALTYAPISI YILLIK 80 MİLYAR METREKÜP GAZI SAĞLAYABİLİR"

Bayraktar, Türkiye'nin son yıllarda doğal gaz alanında yaptığı yatırımların arttığına işaret ederek, altyapı yatırımlarıyla rahatlıkla yıllık 70-80 milyar metreküp doğal gaz arzı sağlayabilecek durumda olduklarını söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'ya uzanan boru hatlarıyla gaz ihraç etme imkanı olduğuna da dikkati çeken Bayraktar, bu sayede Türkiye'nin artık komşu ülke Bulgaristan'a, ortak sınırının olmadığı Macaristan'a, Romanya'ya, Sırbistan'a doğal gaz ihraç ettiğini anımsattı.

YÜZER ÜRETİM DEPOLAMA VE TAHLİYE PLATFORMU

Singapur'dan yola çıkan yüzer üretim depolama ve tahliye platformunun (FPSO) bu ay sonunda Türkiye'ye ulaşacağını belirten Bayraktar, "Aktivasyon işlemleri sonrası bu tesis 20 yıl boyunca Sakarya Gaz Sahası'ndan günlük 4,5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak 10 milyon metreküplük üretim yapacak." diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN DOĞALGAZ SERÜVENİ

Bakan Bayraktar, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin doğalgaz serüveninden de şu sözlerle söz etti:

Şehirlerimizde ilk doğalgaz 1988 yılında Ankara'da kullanılmaya başladı. Yaklaşık yarım asrı aşan doğalgaz serüvenimizde bugün 51 milyar metreküplük tüketim ile Avrupa'nın en büyük dördüncü doğalgaz pazarına sahip bir ülke haline geldik. Bu yıl 50. kuruluş yılını idrak eden BOTAŞ, 2023 yılındaki 26,5 milyar dolarlık satışı ile Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri haline geldi.

Doğalgaz ülkemizin ekonomisi, sanayisi ve insanımız için hayati önemi var. Doğalgazı çok yoğun olarak kullanıyoruz. 2022 yılında doğalgaz için bir milat oldu. Doğalgaz 81 ile ulaştı. Şehirlerimizin havası temizlendi. Güçlü bir altyapı amaçlıyoruz. Bunun için önemli adımlar attık. Kendi kemimiz ve imkanlarımızla doğalgaz aramalarımıza başladık. Bugün dünyanın sayılı doğalgaz arama filolarından birine sahibiz.

"7,6 MİLYON METREKÜBÜN ÜZERİNDE ÜRETİMİMİZ VAR"

Bayraktar, Türkiye'nin 15 Ağustos'ta doğal gazda günlük bazda üretim rekoru kırarak 7 milyon 609 bin metreküpe ulaştığını, sadece Sakarya Gaz Sahası'ndan gerçekleştirilen üretimin ise 15 Ağustos'ta 6 milyon 146 bin metreküp ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını kaydederek şu bilgileri veri:

2020 yılında Karadeniz'de Cumhuriyet tarihinin en büyük doğalgaz keşfini yaptık. Bu keşişten 3 yıl sonra Sakarya'dan doğalgazı evlerimize ulaştırdık. Günlük 7,5 milyon metreküpün üzerinde bir üretimiz var. Yani 3,2 milyon hanenin elektriğini kendimiz üretiyoruz. 15 Ağustos'ta günlük üretim rekorunu kırdık.

"BU AY SONUNDA SAKARYA GAZ SAHASINDA YÜZER PLATFORMUMUZ TÜRKİYE'YE ULAŞMIŞ OLACAK"

Kendi gazımızı aradık, bulduk. İnşallah bundan sonra üretimimiz daha da artırmaya devam edeceğiz. Bu ay sonunda Sakarya Gaz Sahasında denizde adeta üretim üssü olan Yüzer platformumuz Türkiye'ye ulaşmış olacak. Türkiye'ye ulaştıktan sonra aktivasyon çalışmalarından sonra bu tesisimiz 20 yıl boyunca Sakarya Gaz Sahası'ndan günlük 4,5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak. Yani 10 milyon metreküp üretim yapacak. Elbette denizlerdeki bu arama faaliyetleri güçlü altyapı oluşturma hedefimizin sadece bir kısmıydı.

"BUGÜN 34 ÜLKE İLE DOĞALGAZ TİCARETİ YAPIYORUZ"

2 yer altı depolanma tesisimizde bugün 5,8 milyar metreküplük depolama kapasitesine ulaştık. Diğer taraftan uluslararası boru hattı projeler, yeraltı depolama tesisleri, gazlaştırma projeleriyle tedarik portföyümüzü çeşitlendirme konusunda önemli bir ivme kazandı. Bugün Türkiye kullandığı yıllık doğalgazın yarısını rahatlıkla sıvılaştırılmış LNG gemileriyle tedarik edebiliyor. Diğer ülkelerle anlaşmalarımız devam ediyor. Bugün 34 ülke ile doğalgaz ticareti yapıyoruz.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'de bırakması bekleniyor
  2. AB, 2025 için büyüme tahminini düşürdü
  3. Türk-İş: Asgari ücret, insanlık onuruyla bağdaşacak düzeyde olmalı
Sonraki Haber