Antalya'da muz üreticisi göleveze yöneldi
Antalya'da muz üreticisi, daha fazla verim alacağını düşündüğü gölevez yetiştiriciliği ve ticaretine başladı.
Hindistan, Pasifik adaları ve Güney Asya ülkelerinde üretimi yapılan ve yoğun tüketiminden dolayı "Kıbrıs Patatesi" olarak adlandırılan gölevez, açık arazi ve muz seralarında yetişiyor.
Muz üreticisi de daha fazla getiri sağlayacağı gölevezi yetiştirip ticaretini yapmaya hazırlanıyor.
KİLOSU 7 İLA 10 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR
Antalya’nın Aksu ilçesinde muz üreticisi Hacı Berk, serasında önceleri sadece kendi tüketimi için yetiştirdiği gölevez bitkisinin ticaretine başlayacağını belirti. Berk, 15 yıldır da gölevez bitkisi üretiyordu. Deneme aşamasında verim alan Berk, ticaretine başlayacağı bitkinin kilosunu 7 ile 10 lira arasında satmayı hedefliyor.
"DAHA ÖNCE DÜŞÜNMEMİŞTİM, YAVAŞ YAVAŞ TİCARETE BAŞLAYACAĞIM"
Gölevezin serada yetiştirilmeye uygun bir bitki olduğunu dile getiren Berk, "İhtiyaç kadar topraktan çekilir ve yemeklerde kullanılır. Bizim ülkemizde henüz Alanya, Gazipaşa ve Anamur’da biliniyor. 15 yıldır üretiyorum ama ticaretini hiç düşünmemiştim yavaş yavaş ticaretine başlayacağım. Tamamen organik olarak üretiyoruz. Sadece organik gübre ve suyu seven bir bitki. Bir evin ihtiyacını 30 metre alana diktiğiniz gölevez bitkisi yıl boyu karşılar. Bu ürünü yetiştirip meyve-sebze haline pazarlamayı düşünüyorum. Bir patates türü olarak ülke geneline yaymak istiyoruz. Kilogram satış fiyatı 7 ile 10 lira arasında olacak. İhtiyacınız kadar keserek kullanabilirsiniz, diğer kalanı dolapta saklayabilirsiniz.” diye konuştu.
12 AY VERİM ALINACAK
Gölevez bitkisinin 12 ay boyunca ürün verdiğini de ifade eden üretici Hacı Berk, “Potasyum oranı yüksek olduğu için çok sevilerek tüketileceğini düşünüyoruz. Kuru fasulyeli, nohutlu, haşlama, kızartma, sulu yemek, cips olarak yapabilirsiniz. Fidesini ektiğimiz zaman ilk yılında ürünü veriyor. Yavrularını yeniden ekince yenileri çıkıyor. Herhangi bir fide almaya gerek kalmıyor. 12 ay hasat edilebiliyor.” dedi.
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol