Aşırı sıcakların bir etkisi daha! Küçükbaş hayvancılık sarsılıyor

Aşırı sıcaklar, küçükbaş hayvancılığın olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Bu etkiler hayvanların sağlığı, verimliliği ve genel işletme koşulları üzerinde görülüyor.

Koyun ve keçiler sıcağa en dayanıklı türler arasında kabul edilse bile özellikle sıcaklık stresine bağlı verim kayıpları görülüyor.

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, aşırı sıcak havaların küçükbaş hayvancılığı olumsuz etkilediğini bildiren bir açıklamaya imza attı.

Çelik, açıklamasında, Türkiye'nin uzun süredir aşırı sıcak ve yüksek nemli hava dalgasının etkisi altında kaldığını ifade etti.

"Hayvanların doğum oranlarında azalma, ölüm oranlarında artış var"

Aşırı sıcak havanın küçükbaş hayvancılık sektörüne de olumsuz yansıdığına dikkati çeken Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

Koyun ve keçiler sıcağa en dayanıklı türler arasında kabul edilse bile özellikle sıcaklık stresine bağlı verim kayıpları ciddi problemlere yol açıyor. Sıcaklık artışına bağlı kurak ve yarı kurak bölgelerde hayvanların doğum oranlarında azalma, hastalık, düşük ve ölüm oranlarında ise artış ile suya erişim problemleri sıkça görülüyor.

Hayvansal üretimde düşüş yaşanıyor

Çelik, tüm bu olumsuzlukların hayvansal üretimde düşüşe yol açmasının beklendiğini vurguladı.

Sıcaklık stresine yönelik alınacak tedbirlerin zaman kaybetmeden hayata geçirilmesinin hayvansal üretimin devamlılığını sağlayacağı düşünülüyor.

"Hayvanların susuz kalmamasına özen gösterilmeli"

Çelik, sıcaklık stresinin azaltılmasına yönelik alınabilecek tedbirlere ilişkin de şunları kaydetti:

Oğlak ve kuzu ölümlerinin azaltılması açısından ana ve yavruların bakımına özen gösterilerek küresel ısınmadan kaynaklı stres oluşumu azaltılmalıdır. Hayvanların susuz kalmamasına özen gösterilmeli, suluklar ve su tankları temiz ve çalışır durumda olmalıdır. Sıcaklığın çok fazla yükseldiği durumlarda depolardaki su uzun süre bekletilmemeli ve hayvanların önüne sürekli olarak taze su gelmelidir. Yemlemenin günün serin saatlerinde yapılması yem tüketiminde artış sağlayacak çok basit ama önemli bir uygulamadır. Bir diğer tedbir olarak da özellikle orta ve büyük ölçekli işletmelerde havalandırma fanları ve fıskiyelerle daha rahat ve ferah ortam oluşturulabilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. DİSK: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmeli
  2. Savunma sanayii ihracatına 6 milyar dolarlık katkı
  3. Kış geldi: Kayseri'deki pastırmacılara gün doğdu
Sonraki Haber